« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
5 MITOVA

Uobičajene metode odgoja djece koje je bolje izbjegavati

Nagrađivani novinar Po Bronson istražio je i otkrio kako se mnoge od ustaljenih pretpostavki o odgoju djece više ne mogu primjenjivati

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

roditeljstvo

,

odgoj

,

samopouzdanje

,

roditelji

,

disciplina

Bronson otkriva rupe u tezama da su djeca prirodno slijepa na rasne predrasude, pa do vjerovanja kako je disciplina jedna od najboljih metoda učenja samokontrole. Pogledajte još neke mitove o odgoju koje iznosi u svojoj novoj knjizi "Nova razmišljanja o djeci."

Mit 1. Laganje - Prijetnja djetetu kaznom kada laže, s vremenom će ga naučiti da govori istinu

Krivo. Ova metoda ga samo stimulira da vidi stvari u čisto sebičnim okvirima: "Ako priznam istinu znači da ću snositi posljedice, stoga bolje da nastavim lagati." Razlog zašto mala djeca lažu jest da udovolje svojim roditeljima.

Zato je najbolji način kojim ćete zaustaviti laganje kod djeteta reći: "Zbilja bi me usrećilo da mi kažeš istinu." S vremenom će dijete naučiti kako postoje i drugi razlozi zbog koji nije u redu lagati. No ovo je dobar početak.

Mit 2. Samopouzdanje - Nagrađivanje djeteta podići će njegovo samopouzdanje

Govoreći djetetu "Opa, zbilja si pametan!", svaki put kada obavi neki zadatak korektno, signalizirate da će ga rizik bilo koje pogreške učiniti glupim, stoga pogrešku po svaku cijenu treba izbjeći. I tako dijete zastaje na bilo kojem malo težem zadatku. Osim toga, šaljete mu poruku da trud i ulaganje nisu bitni sve dok si "pametan". Pohvalite trud - "Doista si se potrudio da napraviš ovo, bravo!" - a ne dijete.

Mit 3. Talenti - Ukoliko je dijete nadareno, to ćete prepoznati već do 5 godine

Svatko može primijetiti malog Einsteina, zar ne? No činjenica je da od 100 nadarene djece iz vrtića, samo 27 posto će zadržati "talent" do trećeg razreda osnovne škole. "Onih najboljih 1 posto sigurno će biti i u najboljih 10 posto pet godina kasnije.

No ostali koji su u vrtiću napredovali sasvim u redu, možda neće biti u toj poziciji kasnije", objašnjava dr. Donald Rock, istraživač edukacijskog testiranja.

Mit 4. Obrazovna televizija - Ti crtići su dobri za njih, zar ne?

I ne baš. Pomislili bi ste kako će crtići koji potiču brigu i dijeljenje naučiti djecu da se ponašaju manje agresivno. No istina je da mala djeca često ne mogu povezati lekciju koja im se prezentira na kraju takve emisije, s onim što se događalo ranije.

Stoga, oni sve konflikte koji uključuju loše ponašanje ne vide kao stvari koje treba riješti, već radije kao instrukcije kako se ponašati.

Mit 5. Nasilje u školi - Treba inzistirati na nultoj toleranciji bilo kakvog nasilja, uključujući zadirkivanje

Svatko tko je bolje informiran, zna da posljedice pravog nasilja mogu biti smrtonosne. No zadirkivanje pa čak i ignoriranje među djecom na igralištu jest normalan (doduše ne sasvim ugodan) dio odrastanja. Istraživanje koje je provela Američka udruga psihologa, otkrilo je da u školama gdje se provodi oštra kazna za djecu koja ponekad nisu pristojna (što uključuje "dobru" djecu, jednako kao i "lošu"), raste nivo anksioznosti i stresa.

31.01.2011. 09:10:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh