« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
STVARNO?

Metformin je lijek protiv starenja?

Preparat metformin mogao bi omogućiti ljudima da žive 110 do 120 godina, odnosno da se ljudi stariji od 70 godina osjećaju kao pedesetogodišnjaci

Metformin vraća mladost?
Metformin vraća mladost? (Shutterstock)
Više o

starenje

,

metformin

,

zaustavljanje starenja

Metformin, lijek koji se inače koristi za liiječenje dijabetesa u novim je istraživanjima pokazao još jednu zanimljivu karateristiku - produžuje život životinjama. 

Zbog toga su nadležne službe u SAD dale zeleno svjetlo za početak testiranja ovog preparata na ljudima već od sljedeće godine.

Novi preparat mogao bi otvoriti novu stranicu medicine, pri čemu bi liječnici mogli uspješno liječiti ne samo rak, dijabetes i demenciju, već i samo starenje!

"Ako nam ovo pođe za rukom, onda ćemo moći usporiti i sve ostale patološke procese koji se razvijaju tijekom starenja", ističe jedan od autora studije profesor Gordon Litgu s Instituta za istraživanje problema starenja u Kaliforniji.

Starenje ne mora biti neizbježan proces jer sve stanice sadrže shemu DNK, koja može omogućiti  neprestani pravilan rad tijela. Neke morske životinje uopće ne stare.

Metformin povećava količinu molekula kisika koji dolaze do stanice, što povećava dugovječnost i pouzdanost rada stanice.

Prošle godine, na Sveučilištu Cardiff ustanovljeno je da su pacijenti s dijabetesom koji su dobivali  metformin živjeli duže nego ostali.

Prosječni životni vijek u razvijenim zemljama je oko 80 godina. Ako rezultati istraživanja na ljudima pokažu podjednako dobre rezultate kao što su bili oni dobiveni nakon ispitivanja na životinjama, onda je moguće da se životni vijek produži jedan i pol put.

02.12.2015. 09:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh