« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ZAGREBAČKO ŽELJEZO

Meteoritsko slavlje u Hrašćini počinje 20. svibnja

Zagrebačko željezo ili Hrašaćinski meteorit pao je 26. svibnja 1751. oko 18 sati

Hrašćinski meteorit
Hrašćinski meteorit (Lokalna Hrvatska - screenshot)
Više o

Hrašćina

,

hrašćinski meteorit

Općina Hrašćina ove će godine svoj dan prvi put proslaviti u svibnju zajedno s obljetnicom pada Hrašćinskog meteorita, koji se s neba spustio u svibnju 1751. i učinio to mjesto u Hrvatskom zagorju poznatim u cijelome svijetu, javlja Hina.

Zagrebačko željezo ili Hrašćinski meteorit upisan je u svjetske kataloge i baze podataka kao prvi meteorit čiji je pad detaljno i službeno zapisan.

Hrašćinjani trodnevnu proslavu počinju u petak, 20. svibnja, kada će na mjestu pada meteorita u selu Domovcu biti otkriven odljev meteorita u bronci, a subota će biti u znaku proslave 260. obljetnice pada meteorita.

Zagrebačko željezo ili Hrašaćinski meteorit pao je 26. svibnja 1751. oko 18 sati. Iz zemlje su izvađena dva metalna komada, jedan mase oko 40 kg, a drugi oko 9 kg. Čuvaju se u bečkom Prirodoslovnom muzeju. Polirana pločica od tog meteorita (mase svega 0,56 grama) nalazi se i u zagrebačkom Prirodoslovnom muzeju. No, Hrašćinjani su dio meteorita raskomadali i prekovali u čavle.

Tadašnji ravnatelj tvornice porculana u Beču A. Widmannstaetten obavio je ispitivanje tako što je izbrusio i polirao jednu pločicu meteorita i podvrgao je visokoj temperaturi. Tada su nastale pravilne, tzv. Widmannstaettenove linije, koje su od tada osnova za razlikovanje izvanzemaljskoga od zemaljskog željeza.

Ispravu o padu meteorita kod Hrašćine sastavio je generalni vikar zagrebačke biskupije Vuk Kukuljević 6. kolovoza 1751. Taj prvi dokument uopće o saslušanju očevidaca o padu meteorita na zemlju, sačinjen u vrijeme kad se nijekala bilo kakva mogućnost za takvu pojavu, čuva se u knjižnici bečkoga Prirodoslovnog muzeja.

Zabilježeno je da se oko 18 sati na nebu u smjeru prema istoku pojavila vatrena kugla koja se, uz tutnjavu nalik topovskoj, rasprsnula u dva komada praćena gorućim tragom, a pri padu na zemlju, tutnjava je bila još jača. Komad meteorita Hrašćinjani su odnijeli u župni dvor, a vijest je došla i do zagrebačkog biskupa koji je poslao kanonike da preslušaju svjedoke. Od zapisa o željeznom hrašćinskom meteoritu, pa do sljedećeg - o meteoritu pronađenom kod Barbotana u Francuskoj - prošlo je gotovo 40 godina.

Uz "meteoritsko" slavlje Općina Hrašćina za svoj dan priprema još svečanosti - sjednicu Općinskog vijeća, završetak radova na asfaltiranju nerazvrstanih cesta na području općine te športski i zabavni program.

18.05.2011. 15:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh