« Film
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
FESTIVALI

Meštrovićev ”Trip” i OJOBOCIN senzualni Expanded Cinema performans otvorili 13. Festival 25 FPS

Nakon dva programa konkurencije u 18 i 20 sati, u 22.00 sata u kinu SC održat će se još jedan nesvakidašnji performans Expanded Cinema

Otvaranje 25FPS-a
Otvaranje 25FPS-a (Arhiva)
Više o

otvaranje

,

Festival 25 FPS

Projekcijom filmova iz prvog od pet dijelova programa konkurencije, sinoć je u zagrebačkom Kinu SC svečano otvoren Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS.

Prije same projekcije, posjetitelje, članove žirija, autore i brojne druge profesionalce pozdravili su programski izbornici i organizatori festivala Sanja Grbin, Marina Kožul i Mario Kozina te su ih pozvali na filmski i proširenofilmski program koji će se održavati u prostorima Studentskog centra do nedjelje 1. listopada.

U sklopu prvog programa konkurencije svjetsku premijeru je imao najnoviji film Marka Meštrovića Trip, a prikazao se i novi film austrijskog autora Rainera Kohlbergera, 8-minutna hipnotička apstrakcija keep that dream burning te uzbudljivi i inovativni glazbeni-triler La Bouche autora Camila Restrepa u kojem se pojavljuje gvinejski majstor na udaraljkama Mohamed Bangoura (Crveni Vrag).

Nakon projekcije, u Teatru &TD, održana su dva Expanded Cinema performansa u režiji OJOBOCE, filmskog dua čije će filmove festival prikazati u nedjelju u 16.00 sati u kinu SC. Festivalski filmski program službeno je započeo u četvrtak popodne projekcijom hrvatskih filmova iz programa Refleksi u sklopu kojeg su prikazani novi filmovi Borisa Poljaka, Renate Poljak, Paule Konjušić i Mate Ugrina

Festivalski program nastavlja se u petak u 16.00 sati projekcijom filmova po izboru članice žirija Oone Mosne, direktorice programa filmskog festivala Media City u Ontariu. Program Žiri predstavlja 1 - Oona Mosna: Kino igra podsjeća nas upravo to - da je film jedno veliko dječje igralište, a potvrdit će to filmovi Andyja Warhola, Friedl vom Gröller, Johana van der Keukena i drugih.

Nakon dva programa konkurencije u 18 i 20 sati, u 22.00 sata u kinu SC održat će se još jedan nesvakidašnji performans Expanded Cinema - Nesavršeni film portugalskog vizualnog umjetnika Pedra Maie i švedskih elektroničkih glazbenika mračnijeg izraza i zakrabuljene pojave SHXCXCHCXSH.

Po sličnom rasporedu odvijat će se i subotnji festivalski program: u 16.00 sati drugi član žirija, Mads Mikkelsen - filmski programer Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu - CPH:DOX, predstavlja program hibridnog skandinavskog dokumentarno-eksperimentalnog filma Izgubljeni snovi, u terminima od 18 i 20 sati gledaju se posljednja dva bloka filmova iz konkurencije, a u 22 sata program Expanded Cinema zatvara fascinantni performans uživo s dvanaest 16-milimetarskih projektora - Yujiapu autora Karla Lemieuxa i BJ Nilsena.

Nedjeljni program započinje u 16 sati u MM centru projekcijom 16-milimetarskih filmova dua OJOBOCA, nastavlja se u 18 sati u kinu SC predstavljanjem trećeg člana žirija, laureata 10. izdanja 25 FPS-a, Sebastiana Buerknera, koji će izvesti projekcijski performans Ponovni susret. Program 13. Festivala 25 FPS završit će u 20 sati objavom pobjednika, dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova. 

29.09.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh