« Film
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
FESTIVALI

Sjajni glazbeno-filmski nastupi na 25FPS-u

Glazbeno-filmske nastupe na 13. Festivalu 25 FPS predvode SHXCXCHCXSH, Karl Lemieux (Godspeed You! Black Emperor) i BJ Nilsen

Bogat program trebao bi vas privući
Bogat program trebao bi vas privući (Arhiva)
Više o

program

,

Festival 25 FPS

,

Karl Lemieux

,

SHXCXCHCXSH

,

BJ Nilsen

,

Expanded Cinema

Integralni programski dio Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS pored filmskih projekcija čine i audiovizualni nastupi Expanded Cinema, u sklopu kojeg se ove godine izvode dva iznimna glazbeno-filmska performansa čiji su glavni akteri Karl Lemieux - deveti član kultnih Godspeed You! Black Emperor, mračni švedski techno duo SHXCXCHCXSH, švedski skladatelj i majstor field-recordinga BJ Nilsen i portugalski vizualni umjetnik Pedro Maia poznat po čestim suradnjama s glazbenicima poput Shackletona, Tropic of Cancer, Panda Beara, Fennesza.
Ulaz na sva događanja je slobodan.

Suradnja glazbenog dua SHXCXCHCXSH i filmskog autora Pedra Maie, audio-vizualni performans Nesavršeni film oda je analognom filmu i posveta celuloidu - osnovnoj sirovini kojom se film koristi od prvog stoljeća svoga postojanja, koju prati atmosferični techno. Pedro Maia je portugalski filmski autor, surađuje s brojnim glazbenicima na rock i elektroničkoj sceni, primjerice s Panda Bear, Fenneszom, Shackletonom, Tropic of Cancer i drugima. Švedski dvojac SHXCXCHCXSH (izgovara se poput zvuka/šuma bijele buke) poznat je po mračnijem i eksperimentalnijem elektroničkom zvuku, te podjednako po klupskim nastupima i gostovanjima na različitim kulturnim manifestacijama. Nesavršeni film izvest će se u petak 29. rujna u 22.00 sata u Kinu SC.

Audiovizualni performans uživo s čak dvanaest 16-milimetarskih projektora -Yujiapu autora Karla Lemieuxa i BJ Nilsena izvest će se u subotu 30. rujna u 22.00 sata u Francuskom paviljonu. Rad se sastoji iz prizora i zvukova snimljenih u kineskom gradu Yujiapuu, blizu Tianjina, gdje su drevna ribarska sela uništena kako bi se izgradio milijarderski projekt i buduće financijsko središte. Čitav je grad projektiran u stilu Manhattana, no nikada nije dovršen i dulje od šest godina bio je posve nenaseljen. Linije i okviri zgrada grada duhova, te linije i okviri filmske vrpce grade vizual apstraktnih elemenata na dvanaest projektora, a muzički materijal nastao je elektroničkom manipulacijom izvornih snimki iz Yujiapua.

Filmovi, instalacije i performansi multitalentiranog Kanađanina Karla Lemieuxa međunarodno gostuju po muzejima, galerijama, koncertima i filmskim festivalima, a glazbenoj publici poznat je i kao deveti član kolektiva iz Montreala Godspeed You! Black Emperor, za koji stvara 16-milimetarske filmske projekcije uživo. BJ Nilsen švedski je skladatelj i umjetnik zvuka koji se fokusira naročito na zvukove iz prirode i način na koji oni utječu na ljude.

Osim Expanded Cinema, 13. Festival 25 FPS čine filmovi iz natjecateljskog programa, hrvatski filmovi iz programa Refleksi, Žiri predstavlja (posebno kurirani programi članova Velikog žirija) te ovogodišnji programski specijal U fokusu. Nakon četiri festivalska dana u Zagrebu, 25 FPS s dijelom programa 4. i 5. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.

27.09.2017. 15:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh