Meso koje treba izbjegavati
Neke varijante nisu baš dobre za vas jer rijetko možete dobiti pravo, domeće meso, pa da vidimo o čemu se radi
Meso je, ako pokušam zaboraviti sve oko njegovog uzgoja i svega što ide nakon toga, a obično je poprilično grozno, gušt za neke ljude, naročito u našim krajevima.
No, bilo kako bilo, neke varijante nisu baš dobre za vas jer rijetko možete dobiti pravo, domeće meso, pa da vidimo o čemu se radi...
Govedina - konzumacija ovog mesa se uglavnom povezuje s povećanim rizikom od raka, a pripremljeno na grilu ili roštilju kao popularni odrezak, povećva šanse za razvojem raka prostate. Neke studije pokazale su da kemikalije koje se stvaraju prilikom pečenja mesa na visokim temperaturama generiraju rak prostate kod štakora.
>> Koje bi meso trebalo izbjegavati? >>
Janjetina - janjetina je ukusna, ali kao kod većine stvari koje imaju dobar okus, loša za vaše zdravlje. Radi se o crvenom mesu bogatom mastima, što znači da donosi iste rizike kao i govedina. Nedavna 10-godišnja studija, koju je provela Europska agencija za rak i hranu, otkrila je da ljudi koji svaki dan konzumiraju crveno meso imaju trostruko veće šanse da razviju rak debelog crijeva. Uzrok bi mogle biti dvije komponente po imenu hemoglobin i mioglobin, koje se mogu pronaći u toj vrsti mesa. Znanstvenici pretpostavljaju kako ove komponente reagiraju u probavnom traktu s kemikalijama te stvaraju kancerogene tvari.
>> Znakovi da kupujete svježe meso >>
Kobasice (svinjetina) - kad je riječ o mesu, kobasice su vjerojatno najgori izbor. Uglavnom su prepune masti, soli, začina i ponekad sumnjivih kemikalija. Europska agencija za sigurnost hrane nedavno je otkrila kako umjetna crvena boja po imenu Red 2G, koja se može pronaći u kobasicama, izaziva rak. Prikupljeni podaci ne daju informacije o tome koliko osoba može konzumirati ovakav proizvod prije nego što postane kritično, no u svakom slučaje bolje ga je izbjegavati.
>> Zašto je dobro jesti meso? >>
Salama - salama i ostali suhomesnati prerađeni proizvodi također spadaju u vrlo loš izbor kada se radi o mesu. Prepuni su masti i istih kemikalija koji slaninu čine kancerogenom. U stvari, ovakvi proizvodi sadrže čak i veće doze nitrosamina i ostalih konzervansa.
Slanina - malo ljudi je imuno na zamaman miris pečene slanine. No, ona je jedan od najvećih izvora zasićenih masnih kiselina na svijetu. Osim toga, može sadržavati kemikalije koje povećavaju rizik od raka, poput nitrosamina. Za ove kemikalije poznato je da su kancerogene u većim količinama. Na žalost, sva slanina sadrži neku vrstu konzervansa.
Novi komentar