« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SRETAN BOŽIĆ SVIMA, A NE SAMO NJIMA

Mesić ugostio dužnosnike povodom blagdana

Dok se politička elita gosti raznim delicijama, radnicima nisu isplaćene božićnice.

Predsjednik Mesić u društvu dužnosnika
Predsjednik Mesić u društvu dužnosnika (FaH/ Damir SENČAR )
Više o

Stjepan Mesić

,

Ured predsjednika

,

prijem dužnosnika

,

blagdanski prijem

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas na prijemu za dužnosnike u povodu Božića i novogodišnjih blagdana kako u cjelini gledano možemo biti zadovoljni 2009. godinom koju je, uz učvršćivanje ugleda Hrvatske u svijetu, obilježila gospodarska kriza, te ustvrdio kako ni iduća godina "vjerojatno neće biti lakša", ali i izrazio uvjerenje u dobru hrvatsku budućnost.

"U cjelini gledano, možemo ustvrditi da s uspjehom zaključujemo ovu 2009. godinu", rekao je Mesić na prijemu u svome Uredu na kojem je ugostio više od 300 dužnosnika iz gospodarskog, društvenog i političkog života.

Prijemu su, među inima, nazočili predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Josip Lucić, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, ministri u Vladi, saborski zastupnici te čelnici političkih stranaka.

Govoreći o gospodarskoj krizi, Mesić je upozorio kako su "naša realnost" velika zaduženost, pad industrijske proizvodnje i nacionalnog proizvoda, povećanje unutarnje nelikvidnosti, te ugrožena radna mjesta.

"Ova je godina bila teška, a sljedeća vjerojatno neće biti lakša", rekao je i naglasio da je nužno učiniti sve kako bi se takvo stanje preokrenulo.

"Potrebno je u tu svrhu osmisliti i provesti cjelovitu poreznu reformu. Krizni porez i povećanje PDV-a može biti samo kratkoročna mjera ograničena učinka", rekao je predsjednik i dodao kako je sada, kad se svjetska ekonomija pomalo oporavlja, važno potaknuti proizvodnju i izvoz.

U tom smislu kao glavnu zadaću izdvaja osmišljavanje dugoročne strategije razvoja hrvatskog gospodarstva, a sadašnje teškoće vidi prije svega kao priliku za otvaranje novih vidika i razvoja napretka.

Naglasio je da je Hrvatska na vanjskopolitičkom planu učvrstila svoj ugled kroz članstvo u NATO savezu, a s uspjehom, naglašava, završava i dvogodišnji mandat u članstvu Vijeća sigurnosti UN-a.

Nakon uspješnog prevladavanja slovenske blokade, nastavio je, u završnu fazu ulaze i pregovori o ulasku u EU.

"Smatram da više ne bi trebalo biti zapreka da se pregovori završe u predviđenom roku", ustvrdio je i zahvalio "prijateljima u EU" koji objektivno vrednuju napredak i podupiru nastojanja Hrvatske da postane 28. članica EU.

Osvrnuo se i na predstojeće predsjedničke izbore i rekao kako je u svom mandatu nastojao promicati demokraciju, ravnopravnost svih građana, pravnu državu, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, europsku pripadnost Hrvatske i antifašizam.

"Smatram posebno važnim što sam uvijek imao neposredan dodir s građanima i mogao biti uključen u rješavanje različitih životnih i razvojnih problema", dodao je.

Mesić smatra kako će politiku trećeg hrvatskog predsjednika usmjeriti činjenica da će biti predsjednik Hrvatske kao članice EU.

"Nadam se da je neće i ograničiti. Svakako, u okviru ustavnih ovlasti, imat će priliku kreirati svoje vrijeme", rekao je.

Na kraju je svima zahvalio na uspješnoj suradnji, ne samo tijekom prošle godine nego i kroz sve godine mandata, te poručio kako je uvjeren da su udareni dobri temelji da se Hrvatska uspješno razvija kao suverena, demokratska i moderna europska država. "Zato vjerujem u dobru hrvatsku budućnost", kazao je Mesić zaželivši svima sretan Božić i novu 2010. (hina/metro-portal)

23.12.2009. 14:39:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh