« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
no singing

Mesić razočaran branjenjem Thompsona

Predsjednik RH smatra da nije trebalo reagirati na švicarsku odluku zabrane koncerta koja spada pod legitimno pravo te zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Mišković/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Thompson

,

Gordan Jandroković

,

MVPEI

,

zabrana thompsonogov koncerta

,

švicarska zabrana koncerta

Stjepan Mesić poslao je pismo ministru Gordanu Jandrokoviću u kojem ljutitim tonom kritizira reakciju MVPEI-ja povodom zabrane Thompsonovog ulaska u Švicarsku, piše Večernji list.

Naime, Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je prosvjednu notu švicarskom veleposlaniku nakon zabrane koncerta pjevača Marka Perkovića.

Kako je Švicarska zabranila i Thompsonov koncert i njegov dolazak u tu zemlju tri godine, u MVPEI-ju su smatrali da je potrebno reagirati.

Ministar Jandroković je jasno rekao da" Hrvatska stoji iza svakog svojeg građanina".

No, Mesić tvrdi kako svaka zemlja ima pravo određivati vlastite uvjete vezane za nacionalnu sigurnost te da stoga Hrvatska nije imala potrebe uopće reagirati. Dodaje kako ni Hrvatska ne bi dozvolila uplitanje drugih zemalja u njene odluke u sličnoj situaciji.

Podsjetimo, odluku o zabrani ulaska Thompsona u Švicarsku donio je ured savezne policije (Fedpol) koji je 29. rujna odlučio da Thompson ne smije ući u zemlju u kojoj je 3. listopada trebao održati koncert.

Svoju odluku temelje na saznanjima Službe za analizu i prevenciju (DAP) koja je analizirala tekstove Thompsonovih pjesama i zaključila da su huškački te da slave hrvatske fašiste poznatije pod nazivom ustaše.

Predsjednik je razočaran jer je Hrvatska stala na stranu osobe koja se nije jasno ogradila od ustaštva, a time je narušila i vlastiti ugled te svaki napor da se prikaže kao europska zemlja koja poštuje europske standarde.

U Ministarstvu vanjskih poslova su pak ostali začuđeni izjavama predsjednika Mesića jer  smatraju da je takva reakcija bila potrebna pošto se radi o povredi prava hrvatskih državljana i to bez valjanih dokaza i pravosudnih odluka.

04.10.2009. 20:08:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh