« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
utopija

Fokolari žele ujediniti svijet

Vjerski pokret nastoji učiti ljude kako prevazići religiozne, rasne i nacionalne razlike

Chiara Lubich, osnivateljica Pokreta fokolara
Chiara Lubich, osnivateljica Pokreta fokolara (Wikipedia)
Više o

pokret fokolara

,

Novi svijet

,

Pokret fokolara u Hrvatskoj

,

Susret mladih

,

Chiara Lubich

,

Susret mladih Split

,

1000 gradova za ujedinjeni svijet

Pokret fokolara, koji djeluje u 182 zemlje, tijekom 2010. godine organizirat će program "1000 gradova za ujedinjeni svijet" u kojem će predstavnici različitih kultura i naroda iz tisuću gradova sa svih kontinenata razmjenjivati iskustva radi izgradnje ujedinjenog svijeta bez obzira na naciju i vjeru, priopćeno je večeras za višesatnog trajanja Susreta mladih što ga je u Splitu organizirao Pokret fokolara.

"Želimo u gradovima diljem svijeta stvarati drukčije ozračje i na taj način doprinositi ujedinjenju svijeta", rekla je Đina Perkov, glavna urednica magazina "Novi svijet" - mjesečnika kojeg izdaje Pokret fokolara u Hrvatskoj.

Pokret fokolara ili Djelo Marijino je vjerski pokret koji je 1943. godine utemeljila Chiara Lubich u Trentu u Italiji. Fokolar znači ognjište, a Fokolarski pokret je prvenstveno katolički pokret ali je stvorio jake veze s glavnim kršćanskim crkvama, drugim vjerama, pa i bezvjernicima.

Pokret fokolara se u svom djelovanju zauzima za ljubav i razumijevanje među ljudima različitih rasa.

Na večerašnjem Susretu mladih pod nazivom "Isus naš put" što ga je u Splitu organizirao Pokret fokolara, pjevane su i recitirane pjesme nadahnute evanđeljem, a mladi su iznosili i svoja osobna svjedočenja vjere.

Prikazan je i film o utemeljiteljici Pokreta fokolara Chiari Lubich koja je umrla u ožujku 2008. godine. U tom filmu Chiara Lubich poziva na "kršćansku ljubav" koja je, kako je naglasila, sadržana u Isusovim riječima - ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.

"Možda nikad u cijelosti nije shvaćena ova Isusova poruka niti njezine posljedice. U toj poruci je kršćanska ljubav koja nije kao svjetovna, jer kršćanska ljubav ne čeka da budeš ljubljen nego poziva da najprije ljubiš drugoga kao samoga sebe", kazala je Chiara Lubich. (hina/metro-portal)

04.10.2009. 21:34:02
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    bla
    05.10.2009. 16:57
    Nije utopija... nego super stvar!
  2. avatar
    željka
    16.03.2010. 10:53
    Ja sam probala i otkrila da sam sretnija i ta sreća duže traje, kad usrećim drugoga, osobito, kad sam se morala odreći sebe. Probajte i vi, besplatna ljubav je najljepša i uvijek bude nagrađena unutrašnjim mirom koji ni jedan novac ne može dati.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh