« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ŠKOLA DEMOKRACIJE

Mesić: Jandroković više neće moći samovoljno slati prosvjedne note

Ministar je poručio da će ovakve stvari činiti i ubuduće, a ja mislim da neće jer će mu to zabraniti Vlada, izjavio je Mesić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Thompson

,

prosvjedna nota

,

Gordan Jandroković

,

Igmanska inicijativa

,

Ljetna škola demokracije

Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ubuduće neće moći bez konzultacija slati prosvjedne note stranim zemljama kao što je to učinio u slučaju zabrane nastupa pjevača Marka Perkovića Thompsona u Švicarskoj.

Predsjednik je to rekao u ponedjeljak navečer u Supetru na Braču odgovarajući na pitanja sudionika Ljetnje škole demokracije što ju organizira Igmanska inicijativa - udruga nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

Mesić je kazao kako po Ustavu predsjednik Republike i Vlada kreiraju vanjsku politiku, a ministar vanjskih poslova provodi tu politiku.

Pojašnjavajući svoj stav nakon završetka obraćanja sudionicima Ljetnje škole demokracije Mesić je novinarima na upit tko će to Jandrokoviću onemogućiti kazao da će mu to "Vlada zabraniti".

"Bilo bi dobro da se ministar konzultirao s predsjednikom Republike i premijerkom, ali on nije učinio ni jedno ni drugo. On je poslao obavijest da će i ubuduće to činiti, a ja mislim da neće", Stjepan Mesić

Predsjednik Mesić tijekom vikenda je poslao pismo Jandrokoviću u kojem je oštro reagirao na hrvatsku notu uručenu švicarskom veleposlaniku, upućenu kao reakciju na odluku švicarske policije da se Perkoviću na tri godine zabrani ulazak u zemlju.

Svrha diplomatske note, koju je Hrvatska uputila Švicarskoj zbog zabrane ulaska pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu u tu zemlju, zaštita je i štićenje prava hrvatskog državljanina u inozemstvu, a ne obrana Perkovićevih političkih stavova, stoji u pismu ministra vanjskih poslova upućenom danas hrvatskom predsjedniku. (hina/metro-portal)

05.10.2009. 23:51:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh