« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina
OPASNOST

MERS stigao na Zapad, lijeka nema

Iako je virus MERS prvotno otkriven na području Saudijske Arabije, zaraza ovim virusom detektirana je u još najmanje 14 zemalja diljem svijeta

MERS trenutno nema lijeka
MERS trenutno nema lijeka (Arhiva)
Više o

lijek

,

MERS

,

što je MERS

,

koronavirus

MERS, opasni koronavirus poznat i kao srednjeistočni respiratorni sindrom stigao je u SAD, upozorile su američke zdravstvene službe. 

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su da je ta bolest dijagnosticirana kod jednog zdravstvenog radnika koji je 24. travnja doputovao iz Saudijske Arabije preko Londona i Chicaga.

"Predvidjeli smo da će MERS doći do SAD-a, spremni smo i poduzimamo brzu akciju ", rekao je direktor CDC-a Tom Frieden. CDC je u potrazi za ljudima koji su možda bili u kontaktu sa zaraženom osobom jer se virus može širiti bliskim kontaktom.

Slučaj je dijagnosticiran nakon što je pacijent počeo osjećati respiratorne simptome tri dana nakon dolaska u SAD. Simptomi uključuju otežano disanje, kašalj i groznicu. Pacijent je trenutno u stabilnom stanju u izolaciji.

Iako je virus MERS prvotno otkriven na području Saudijske Arabije, u kojoj je od 378 zaraženih osoba preminulo njih 107, zaraza ovim virusom detektirana je u još najmanje 14 zemalja diljem svijeta - Egiptu, Jordanu, Kuvajtu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tunisu, Maleziji, Omanu, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Filipinima...

Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka kroz bliski kontakt, ali se može prenijeti i sa životinje na čovjeka.

03.05.2014. 12:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh