« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NAKON OSTAVKE

Merkel u potrazi za novim predsjednikom države

Merkel je otkazala posjet Vilniusu kako bi održala konzultacije s koalicijskim čelnicima zbog Koehlerove ostavke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

Horst Koehler

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da još nema kandidata za novog predsjednika države nakon iznenadne ostavke Horsta Koehlera, ali da je počela tražiti odgovarajuću osobu.

Merkel je otkazala posjet Vilniusu kako bi održala konzultacije s koalicijskim čelnicima zbog Koehlerove ostavke.

Kancelaraka je izjavila u intervjuu za njemačku televiziju u ponedjeljak navečer da su trenutačno otvorene sve opcije glede predsjedničkog kandidata i da on može biti političar ili osoba izvan nje, muškarac ili žena.

Koehler je podnio ostavku na dužnost predsjednika u ponedjeljak. Rekao je da ostavku podnosi zbog kritika koje su u zemlji izazvale njegove izjave o misiji njemačke vojske u Afganistanu.

U Njemačkoj se u proteklih nekoliko tjedana razvila žučna javna rasprava o ustavnosti i opravdanosti misije njemačke vojske u Afganistanu, a predsjedniku Koehleru upućene su oštre kritike pošto je inozemne misije njemačkih vojnika dijelom opravdao i čuvanjem njemačkih gospodarskih interesa.

Njemačkog predsjednika ne bira narod neposrednim glasovanjem, nego takozvani Savezni skup (Bundesversammlung). U jednakom ga omjeru sačinjavaju zastupnici u Bundestagu i izaslanici parlamenata njemačkih saveznih pokrajina. Savezni se predsjednik bira na mandat od pet godina i najviše dva uzastopna mandata. Kandidat može postati svaki državljanin Njemačke koji je navršio 40. godinu života.(hina/metro-portal)

01.06.2010. 13:30:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh