« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SUMNJE

Vatikanska banka je prala novac?

Pravosuđe je otkrilo da Vatikanska banka upravlja računima talijanskih ustanova bez naziva

(Dreamstime)
Više o

pranje novca

,

Vatikanska banka

,

priprema kože

,

Nicholas King

Talijansko pravosuđe sumnjiči Zavod za religijska djela (IOR), znanog kao vatikansku banku, za umiješanost u operacije pranja novca, a rimsko tužiteljstvo otvorilo je istragu, piše u utorak dnevnik La Repubblica.

Zavod za religijska djela upravlja računima vjerskih redova i katoličkih udruga, a pošto koristi ekstrateritorijalnost papinske države ne mora poštivati financijske norme na snazi za talijanske ustanove.

Prema pisanju La Repubblice, deset talijanskih banaka među kojima i najveće poput Intesa San Paola i Unicredita, također su pod budnim okom tužitelja.

Pravosuđe je otkrilo da Vatikanska banka upravlja računima talijanskih ustanova bez naziva, identificiranih jedino oznakom IOR. "Hipoteza istražitelja jest da subjekti koji imaju svoje fiskalno boravište u Italiji koriste IOR kao paravan za skrivanje različitih prekršaja, poput prijevare ili utaje poreza", ističe se u dnevniku.

IOR se pojavio na svjetskim naslovnicama 1981. godine nakon propasti Banco Ambrosiane, kojoj je bio glavni dioničar. Banco Ambrosiana sumnjičila se za pranje mafijaškog novca, a na njezinim računima otkriven je manjak od 3,5 milijarde dolara. Vaticanska banka negirala je pravnu odgovornost za propast Ambrosiane.(hina/metro-portal)

01.06.2010. 13:05:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh