« Svijet
objavljeno prije 14 godina
OPASNE NUSPOJAVE

Lijekovi s djelatnom tvari bufeksamak više se neće smjeti izdavati

Agencija za lijekove i medicinske prozvode (HALMED) preporučila je liječnicima da više ne propisuju lijekove koji sadrže djelatnu tvar bufeksamak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

Ehlers-Danlos sindrom

,

Urbach-Wietheova bolest

U skladu je to s preporukama Povjerenstva za humane lijekove Europske agencije za lijekove (EMA), te najavila da više neće izdavati suglasnost za interventni uvoz lijekova s tom tvari za pojedinačno liječenje pacijenata.

Povjerenstvo za humane lijekove EMA-e preporučilo je ukidanje odobrenja za stavljanje u promet lijekova s bufeksamakom na temelju znanstvene ocjene da postoji visoki rizik od pojave ozbiljnih kontaktnih alergijskih reakcija.

Bufeksamak je nesteroidni protuupalni lijek koji se koristi za liječenje dermatoloških bolesti - ekcema i dermatitisa, te proktoloških stanja poput hemoroida i analne fisure.

U Hrvatskoj su odobrena dva lijeka koji sadrže bufeksamak - Proctosan i Proctosan Forte (mast i čepići), a Agencija dosad nije zaprimila niti jednu prijavu nuspojave za lijekove djelatne tvari bufeksamak što može biti posljedica i neprepoznavanja simptoma alergijske reakcije.

Zaključeno je da su alergijske reakcije uzrokovane bufeksamakom vrlo slične bolestima koje se njime liječe, što potencijalno može dovesti do odgode u postavljanju pravilne dijagnoze i liječenju pacijenata. Lijekovi koji sadrže bufeksamak dostupni su na tržištu EU od 1970. godine. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 15:23:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh