« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
POLITIKA

Merkel pritišće SPD

Početkom siječnja CDU, CSU i SPD žele razmotriti mogućnosti stvaranja nove vlade. Dok SPD ishod pregovora želi ostaviti otvorenim, Angela Merkel je odlučna: ona želi stabilnu koaliciju i ništa drugo

Angela Merkel ne može složiti koaliciju
Angela Merkel ne može složiti koaliciju (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

SPD

,

koalicija

To je crvena linija i takvom ju želi vidjeti savezna kancelarka i šefica CDU-a Angela Merkel. U predstojećim koalicijskim pregovorima sa SPD-om trebalo bi se razmotriti mogućnosti stvaranja velike koalicije. Trebalo bi formirati „stabilnu vladu", rekla je Merkel u Berlinu, nakon sastanka vrha CDU-a. „Sve drugo iz ugla CDU-a znači neuspjeh koalicijskih pregovora." Ona odbacuje vladu s promjenjivom većinom. „To je naša pozicija s kojom ulazimo u pregovore."

Time Merkel znatno sužava pregovarački prostor i jasno stavlja SPD pod pritisak. Prošlog petka (15.12.), socijaldemokrati su, nakon duge diskusije stranačkog vodstva, službeno dali zeleno svjetlo za početak pregovora s Unijom. Oni bi trebali početi prvih dana sljedeće godine i već sredinom siječnja bi se trebalo znati kamo bi moglo voditi političko putovanje.

Sumnjičava baza SPD-a usko povezana

Naglasak je na „moglo bi", jer dvanaestočlani tim socijaldemokrata ima ograničeni pregovarački mandat. On predviđa pregovore s „otvorenim ishodom". „Hoće li razgovori voditi formiranju vlade, otvoreno je. To mislimo ozbiljno", naglasio je vođa SPD-a Martin Schulz. To je zaključak koji je ponovio i na Twitteru nakon obraćanja kancelarke.

Novo izdanje velike koalicije u SPD-u je „omiljeno poput gljivica", formulirao je početkom prosinca na stranačkom zasjedanju jedan od vodećih socijaldemokrata. Na tom zasjedanju je dogovoreno da se 14. siječnja održi izvanredno stranačko zasjedanje, na kojem bi se odobrili ili odbacili rezultati koalicijskih pregovora. O koalicijskom ugovoru bi čak moglo glasovati cijelo članstvo stranke. Pritom većina naginje labavoj kooperaciji s Unijom i radije bi podržala manjinsku vladu koju predvodi Unija.

I CDU imenovao dvanaestočlani tim

Ali, upravo to Angela Merkel ne želi, što je kratko i jasno poručila. Poput SPD-a i CDU je formirao dvanaestočlani pregovarački tim. Pored Angele Merkel u njemu su i predsjednik zastupničkog kluba Unije Volker Kauder, petoro zamjenika predsednice CDU-a, šef kancelarskog ureda i privremeni savezni ministar financija Peter Altmeier, zatim predsjednica vlade Saarlanda, Annegret Kramp-Karrenbauer, predsjednik vlade Sasko-Anhaltske Reiner Haseloff, kao i član upravnog odbora CSU-a Jens Spahn. Oboljelog glavnog tajnika CDU-a Petera Taubera zamijenit će prvi ravnatelj parlamentarne frakcije stranaka Unije Michael Grosse-Brömer.

Predsjednici stranaka i zastupničkih klubova CDU-a, CSU-a i SPD-a u srijedu (20. 12.) će se sastati u užem krugu, prije nego što početkom siječnja počne velika pregovaračka runda. U koalicijskim pregovorima, za koje je predviđeno tjedan dana, prema želji Angele Merkel bi trebalo postići „jedinstvo u vezi s određenim ključnim pitanjima". Između ostalog i kada se radi o Europi. Pritom se ne radi o iduća tri mjeseca, već o daljnjem razvoju EU-a do 2030. godine, ističe kancelarka.

Doseljavanje i socijalna pitanja ključne teme

CDU u pregovore ulazi s programom koji je izrađen za izbore za Bundestag. „Polazna točka je naš zajednički program vlade i polazna točka su propisi o migraciji koje su CDU i CSU izradili nakon izbora za Bundestag." Teme doseljavanje i integracija će dakle svakako u razgovorima biti od velikog značenja. Na to dolaze i socijalne teme koje je SPD ranije označio kao prioritetne. Na primjer uvođenje osiguranja za građane, dakle zdravstvenog osiguranja u koje mogu uplaćivati i samostalni poduzetnici i državni službenici.

Merkel nije željela jasno reći što misli o tim temama. Nesporno je da ima propusta u zdravstvenom sustavu. „Utoliko ima mnogo toga što treba učiniti kako bi se poboljšao zdravstveni sustav, ali vjerujem da je moguće postići zajednička rješenja."

Neuspjeh nije isključen

O tim rješenjima obje strane žele manje govoriti u javnosti, a više međusobno razgovarati. Ako je Angela Merkel nešto naučila iz propalih pregovora o takozvanoj Jamajka-koaliciji, onda sigurno to. A što ako se u pregovorima ne ostvari rezultat kojem se nada kancelarka i šefica CDU-a? „Ukoliko u koalicijskim pregovorima sa SPD-om ne bude ostvaren rezultat koji očekujem, onda ćemo se kao Unija morati orijentirati na potpuno nov način."

Piše: Sabine Kinkartz/DW
21.12.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh