« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SLOBODA GOVORA

Merkel odala počast autoru karikature proroka Muhameda

Njemačka kancelarka odala je počast slobodi govora na svečanoj dodjeli nagrade danskom karikaturistu Kurtu Westergaardu

Angela Merkel
Angela Merkel (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

sloboda govora

,

Kurt Westergaard

Merkel, koja je odrasla u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, prisjetila se veselja zbog pada Berlinskog zida 1989. "Sloboda je za mene osobno najsretnije iskustvo u životu", rekla je Merkel (56) na konferenciji o slobodi tiska u Potsdamu blizu Berlina. Slobodu tiska nazvala je "dragocjenošću".

Laureat večeri bio je Kurt Westergaard, autor najkontroverznije od 12 karikatura Muhameda s bombom u turbanu koja je razbjesnila muslimane diljem svijeta kada je 2005. objavljena u danskim novinama.

"Živimo dobrim životom, unatoč svim prijetnjama", rekao je Westergaard (75). Dodao je da su karikature bile objavljene iz poštovanja prema muslimanskoj zajednici i da je to bio čin uključenja, a ne isključenja.

Neki njemački muslimani kritizirali su pojavljivanje kancelarke Merkel na dodjeli nagrada. Aiman Mazyek iz Središnjeg vijeća muslimana Njemačke priopćio je: "Merkel odaje počast karikaturistu koji je po našem mišljenju zgazio našeg proroka i sve muslimane".

Medijsku nagradu Westergaardu dodijelila je potsdamska novinarska udruga M100, a organizatori su u svom odavanju priznanja rekli kako su karikature izazvale međunarodni spor o slobodi govora i potaknule prosvjede muslimana koji su se osjetili uvrijeđenim, ali da je Westergaard ustrajao uz svoj rad pozivajući se na "pravo na slobodu govora" i pohvalili njegovu hrabrost u obrani demokratskih vrijednosti.

08.09.2010. 23:40:22
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    09.09.2010. 08:24
    sloboda govora? zar je sloboda govora demoniziranje muslimana i provociranje?... ako su muslimani teroristi, kršćani su 100 puta gori od njih (kada uzmemo u obzir statistički koliko su pobili muslimana u zadnje vrijeme u odnosu na broj ubijenih od strane muslimana)... po toj logici bi karikatura isusa koji pametnim bombama razara muslimansku djecu na sitne komadiće isto bila sloboda govora... :-P
  2. avatar
    donhuangenaro
    09.09.2010. 08:26
    po toj logici, sloboda govora je onda i samoubilački napad kao odgovor na teror zaadnjaka :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh