« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PLAN SPASA

Merkel najavila dugu i tešku borbu za obranu eura

"Rješenje dužničke krize je proces i taj će proces potrajati godinama", rekla je Merkel u govoru njemačkim zastupnicima

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Angela Merkel

,

financijska kriza

,

kriza eurozone

Izdavanje zajedničkih obveznica ne dolazi u obzir, ali Njemačka će usmjeriti sve svoje snage u obranu eura, iako je pred nama dug i težak put, rekla je danas kancelarka Angela Merkel, prenosi Hina.

"Rješenje dužničke krize je proces i taj će proces potrajati godinama", rekla je Merkel u govoru njemačkim zastupnicima.

Merkel je pozvala na dugoročni pristup u cilju učvrćivanja fiskalne integracije u eurozoni naglasivši nužnost proračunske discipline. Istodobno je isključila mogućnost da Europska središnja banka masovno tiska novac po uzoru na američke Federalne rezerve (Fed).

"ECB ima zadaću drukčiju od američkog Feda ili engleske središnje banke", rekla je njemačka kancelarka.

Merkel je isključila izdavanje zajedničkih obveznica eurozone kao izlaz iz krize, kazavši da bi to kršilo njemački ustav. Umjesto toga pozvala je na veću kontrolu nacionalnih proračuna, što bi trebalo ugraditi u izmjene europskih ugovora, te racionalnije korištenje europskog fonda za spašavanje posrnulih gospodarstava kako bi se stabilizirala tržišta.

Sueddeutsche Zeitung objavila je kako je kancelarka Merkel suglasna s time da ECB intervenira pojačanim otkupom obveznica ugroženih članica eurozone, što bi bilo prijelazno rješenje dok se ne postigne proračunska kontrola.

Proračunska disciplina i proračunska kontrola ključne su za "fiskalnu uniju" koja će djelovati prema "strogim propisima" i to "barem za eurozonu" jer "propisi se moraju poštovati", poručila je u petak njemačka kancelarka.

"Poštivanje propisa mora se kontrolirati, a nepoštivanje se mora kažnjavati", upozorila je Merkel.

Središnji element te "unije stabilnosti" koju Njemačka zagovara bit će "novi plafon europskog zaduživanja", rekla je kancelarka. Svoje europske partnere Merkel želi uvjeriti da je potrebno promijeniti europske ugovore kako bi se u njih ugradila proračunska disciplina.

I francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je obežao "više discipline i više solidarnosti", te je priznao da je njegova zemlja također zadužena.

Europski parnteri trebaju u Bruxellesu održati sastanak 8. i 9. prosinca koji bi trebao biti ključan u etapi za suzbijanje širenja dužničke krize.

02.12.2011. 14:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh