« Svijet
objavljeno prije 12 godina
PRIJEDLOG

Merkel: Grčka bi trebala održati referendum o ostanku u eurozoni

U razgovoru s grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom Merkel je "iznijela ideju o organiziranju referenduma zajedno s izborima

Više o

Angela Merkel

,

eurozona

,

Grčka

,

izbori u Grčkoj

Usporedo s parlamentarnim izborima, u Grčkoj bi se trebao organizirati i referendom o ostanku te zemlje u eurozoni, predložila je njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Hina.

U razgovoru s grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom Merkel je "iznijela ideju o organiziranju referenduma zajedno s izborima, o pitanju žele li grčki građani ostati u eurozoni", po priopćenju.

"No jasno je da to pitanje premašuje ovlasti prijelazne vlade", dodaje se.

Njemačka kancelarka se ranije žestoko protivila prijedlogu o referendumu koju je u listopadu iznio tadašnji premijer, socijalist Georgi Papandreou.

Papandreou je zatim morao dati ostavku, pošto su mu povjerenje uskratili njegovi zastupnici nezadovoljni mjerama štednje što ih diktiraju EU, MMF i ECB.

Izlazak Grčke iz eurozone sve se češće spominje otkako stranke nisu uspjele formirati vladu nakon parlamentarnih izbora 6. svibnja na kojima su snažnu potporu birača dobile stranke koje se protive štednji.

Tržišta sumnjaju u spremnost Grka da nastave proračunsku štednju uvedenu 2010., nakon uspjeha radikalne ljevičarske stranke, što potiče bojazan da Grčka neće ispunjavati svoje obveze prema trojci.

Merkel je također u razgovoru s Papouliasom izrazila potporu grčkim naporima na prevladavanju gospodarske krize i istaknula da je Bruxelles voljan proučiti politike koje će potaknuti rast i otvaranje radnih mjesta u Europi.

Gospodarski rast je pri vrhu dnevnog reda izvanrednog europskog summita u Bruxellesu 23. svibnja, istaknuo je ured privremenog grčkog premijera Panagiotisa Pikramenosa.

18.05.2012. 21:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh