« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BORBA ZA EURO

Merkel: Euro je temelj našeg uspjeha, trebamo ga

Moramo ojačati euro, on je više od valute, rekla je Angela merkel u novogodišnoj poruci Nijemcima

Angela Merkel
Angela Merkel (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Angela Merkel

,

Njemačka

,

euro

Njemačkoj trebaju Europa i euro koji je temelj našeg uspjeha, rekla je kancelarka Angela Merkel u svojoj novogodišnjoj čestitki u petak, dok se čini da Nijemci imaju sve manje povjerenja u tu valutu.

"Europa se ovih mjeseci našla na velikoj kušnji. Moramo ojačati euro. Nije riječ samo o našem novcu. Euro je više od valute", rekla je Merkel u televizijskoj poruci čiji je tekst objavljen unaprijed.

"Mi, Europejci, ujedinili smo se za svoje dobro. Ujedinjena Europa je jamstvo našeg mira i naše slobode. Euro je temelj našeg uspjeha", rekla je kancelarka.

"Njemačkoj trebaju Europa i zajednička valuta. Za našu dobrobit i kako bismo izvršili naše zadaće na svjetskoj razini", dodala je.

Njemačka javnost se duboko podijelila u svezi s eurom, osobito nakon programa financijskog oporavka Grčke i Irske, za koje Njemačka izdvaja najviše novca.

Po anketi koju je dnevnik Bild objavio u ponedjeljak, 51 posto Nijemaca nije zadovoljno eurom, a 44 posto je zadovoljno. Po istoj anketi, 49 posto Nijemaca želi povratak njemačke marke, a 41 posto je protiv.(hina/metro-portal)

31.12.2010. 10:11:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh