« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
NOVO

Meritas izdale novi singl Umjesto isprike

Nakon četiri albuma, izašle su iz poznatih im okvira suradnji i potražile još jednu „luku" u liku producenta Dragana Lukića Lukyja

Sjajan novi singl
Sjajan novi singl (Davor Ivanović)
Više o

Meritas

,

novi singl

,

Umjesto isprike

Neovisne i uporne, kakve Meritas jesu, uvijek su u potrazi za novom glazbenom avanturom i ovom prilikom na svoj nenametljiv način predaju svoj novi glazbeni (sa)stavak na uvid svima nama.

„Pjesma "Umjesto isprike" je odgovor na sve što smo se u ovom trenutku našom glazbom htjele zapitati"objasnila je Meri, pričajući o mislima koje su ih vodile pri pisanju. Anita je podvukla kako je „u ovu pjesmu uplovilo sve ono najbolje od nas, sve što smo imale dati: sigurnost i zrelost koju osjećamo u izražavanju, snažnu, ogoljenu emociju i melankoliju koja je dio nas".

Nakon četiri albuma, izašle su iz poznatih im okvira suradnji i potražile još jednu „luku" u liku producenta Dragana Lukića Lukyja, s kojim su provele skoro cijelu prošlu godinu u studiju u Splitu pripremajući novi album.

Pjesma „Umjesto isprike" prvi je rezultat njihova rada, a možete je poslušati na sljedećem linku



„Uzbuđene smo i ponosne predstaviti vam prvu od pjesama koje će se naći na albumu pod njegovom dirigentskom palicom. Po prvi puta smo snimale album u Splitu. Ovo je pjesma i suradnja koja nam puno znači." - objasnile su Meri i Anita

Pjesma „Umjesto isprike" kao da je patinirana zvukom neke stare škole, ali i u širem poimanju „starosti", ponavljanja - i danas i nekad kao da se vrtimo u krug iz nemoći da popravimo ili promijenimo stvari, odnose, nas same, druge.

„Najprije pokušavam, u kompozitorskom smislu, sebe iznenaditi"ističe Anita„pa emociju i svježinu koju osjećam pretvoriti u note. Prvi puta sam idejno još dublje uplovila u aranžman i postavila cijelu početnu ideju. Mislim da se to u pjesmama čuje.Od početka nastajanja ovog albuma, našu glazbu doživljavamo kao soundtrack za film koji nastaje kako se nižu sličice melodija naših pjesama."

Aristotel je rekao da su izuzetni ljudi u oblasti umjetnosti jednostavno melankolici. Melankolija je osobita, ali i opasna. Kod njihovog glazbenog izričaja, jedina opasnost nalazi se u stvaralačkoj energiji koja nas zahvaća i nagoni na zamišljeni pogled ili iznenadni ples čudaka na prepunoj ulici sa slušalicama na ušima, svejedno je. Jednostavno nas potiče svojim prizvukom na tragu onih starih skladateljskih vremena...

I za kraj, zamislite brodicu od papira. Kako plovi na vjetru. I diže se u valovima zraka i spušta. Neuhvatljiva je i krhka, uhvaćena u vrtlogu, pa opet puštena, slaba i nemoćna. Slobodna. Baš to je melankolija koja je dio nas: baš to je Umjesto isprike.

Pažljivo slušajte radijski eter, posjetite web portale, te svrnite pogled na YouTube i  Facebook kako biste uhvatili brodicu od papira u trenutku neke svoje melankolije.

Meritas pratite na www.meritasweb.com  i na Facebooku

13.02.2013. 16:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh