« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PEVECOV MODEL?

Mercator radnicima ne daje ugovore na neodređeno vrijeme

Sindikat Istre i Kvarnera poručuje da je trgovački lobi jači od državnog aparata te poziva radnike da ne potpisuju po njih štetne ugovore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Mišković/Cropix)
Više o

Bruno Bulić

,

Sindikat Istre i Kvarnera

,

Mercator

,

ugovor o radu

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić optužio je danas Mercator da se u posljednje vrijeme počeo prema svojim radnicima ponašati po "Pevecovu modelu", tako da nijedan radnik u novootvorenom Mercatoru u Labinu nema ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Bulić je na konferenciji za novinare zatražio da inspekcija rada uđe u tu kompaniju i utvrdi o čemu se radi jer je Zakonom o radu jasno definirano kada radnik može dobiti ugovor na određeno vrijeme.

"Trgovački lobi jači je od represivnog aparata države. Kada bi im inspekcija bila za vratom, ne bi u nedogled mogli davati ugovore o radu na mjesec dana", kazao je Bulić dodavši kako je ugovor o radu na određeno vrijeme "najveći mobing nad radnicima i napad na obitelj".

Mercator se već duže vrijeme nekorektno odnosi prema sindikatima koji djeluju u toj korporaciji, a riječ je o Sindikatu trgovine Hrvatske, Sindikatu Istre i Kvarnera i Novom sindikatu, ustvrdio je Bulić.

Također je upozorio da je grupa Mercator počela odvajati djelatnosti koje nisu temelj njenog poslovanja, te je dala u najam restorane i caffe barove splitskoj tvrtki Trapez d.o.o.

Radnicima su ponuđeni novi ugovori o radu s pravima na nižoj razini nego dosad, upozorio je Bulić i pozvao radnike u Labinu i Puli da ne potpisuju takve ugovore.

On, naime, smatra da Mercator na taj način želi izigrati radnike jer se "novim ugovorima predviđa sporazumni otkaz s Mercatorom, kako bi se tvrtka riješila tih radnika bez otpremnine". (hina/metro-portal)

22.10.2009. 16:48:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh