« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NAKON PROSVJEDA

Vlada odobrila državno jamstvo 3. maju

Premijerka Kosor i Damir Polančec izjavili su da drugi krug privatizacije pripremaju "ozbiljno kao i prvi" te se nadaju u njegov uspjeh

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Žunić/Cropix)
Više o

Vlada

,

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

,

brodogradilišta

,

privatizacija brodogradilišta

,

3. maj

,

kredit

,

Credit Suisse International

Riječkom brodogradilištu 3. maj Vlada je danas odobrila državno jamstvo na kredit u iznosu od 52,5 milijuna dolara, a taj je iznos prva tranša kredita kojeg će riječkom škveru dati Credit Suisse International.

Vlada na ovaj način želi osigurati kontinutiet poslovanja što će omogućiti zadržavanje svakog radnog mjesta, istaknula je predsjednica vlade Jadranka Kosor.

Smatra da ti razlozi opravdavaju vladinu odluku o jamstvu i vjeruje da će ta odluka i u 3. maju i drugdje biti dočekana s odobravanjem.

Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec ističe da se izdavanjem državnog jamstva stvaraju uvjeti da 3. maj nabavi materijal, nastavi gradnju četiri broda, kao i uvjeti za isplatu plaća i vraćanje na posao radnika koji su trenutno na čekanju.

"Time se osigurava normalno i mirno funkcioniranje 3. maja, normalna i mirna priprema modela, uvjeta za drugi krug privatizacije", kazao je Polančec koji je uvjeren da taj drugi krug može biti puno uspješniji od prvog kruga.

Premijerka Kosor nada se da će drugi krug privatizacije biti puno uspješniji. Pripremamo drugi krug privatizacije vrlo ozbiljno, vrlo sustavno, kao što smo i prvi, a nadamo se da će u drugom krugu taj proces uspjeti, kazala je Kosor.

Premijerka je napomenula kako će se do okončanja drugog kruga privatizacije pomoći u funkcioniranju brodogradilišta u okvirima koje daje proračun, ali i da će se u vrlo skoroj budućnosti morati donositi neke vrlo ozbiljne odluke.

Prema obrazloženjima odluke o davanju jamstva 3. maju za gradnju četiri broda koja se grade za domaće naručitelje, riječki je škver tražio kredit od 110,4 milijuna dolara i 79,6 milijuna eura, a uvidom je utvrđena nemogućnost za realizaciju izgradnje brodova bez osiguranja prve tranše, u iznosu 52,5 milijuna dolara.

S davanjem jamstva suglasilo se i Ministarstvo financija koje, kako se navodi u obrazloženju, smatra da zbog lošeg općeg poslovnog stanja brodogradilišta, koje nije u mogućnosti izvršavati obaveze po ranijim kreditima za koje su isto izdana jamstva, izdavanje novog jamstva je rizično za proračun, ali zbog pružanja mogućnosti da kroz kontinuiranu zaposlenost osigura uvjet za restrukturiranje i konsolidacija poslovanja, jamstvo je opravdano. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 16:26:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh