« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Mentalitet krda ruši Crobex

Golemi broj needuciranih dioničara razlog su velikih minusa na burzi

Crobex, prosjek 30 najlikvidnijih dionica, od početka godine pao je za više od 22 posto
Crobex, prosjek 30 najlikvidnijih dionica, od početka godine pao je za više od 22 posto (Reuters)
Više o

Crobex

,

zagrebačka burza

ZAGREB • Dosad najveću krizu na domaćem tržištu kapitala nitko nije mogao predvidjeti.
Od početka godine Crobex, prosjek 30 najlikvidnijih dionica, pao je za više od 22 posto. Loše vijesti iz svijeta, inflatorni pritisak, a sada i moguća kosovska kriza koja tjera investitore iz regije, dodatno pritišću cijene dionica, izvijestio je HTV u središnjem Dnevniku.

No, nisu izostala ni nagađanja da netko namjerno manipulira cijenama. Financijska kriza u svijetu, politička u susjedstvu, neopravdano napuhane cijene i prije svega panika malih ulagača, koktel je koji je srušio cijene domaćih dionica. Josip Galinec, investicijski savjetnik, smatra kako se sada plaća cijena za preveliku euforiju i prevelik rast cijena prošle godine. Javne ponude dionica očito nisu uvijek najbolje rješenje, posebno ako u njima sudjeluje nekoliko stotina tisuća uglavnom neukih ulagača.

Član Uprave Hanfe Ivo Šulenta ocijenio je da golema većina needuciranih investitora, koji su vođeni mentalitetom krda ranije stajali u redovima za upis dionica, sada predvode u panici. No, osim malih investitora, dionica se panično rješavaju i mirovinski fondovi.

Optužuju ih da su apstinencijom od kupnje, dakle malom potražnjom, pomogli rušenju cijena kako bi i sami jeftinije kupili dionice.

Prognoze znalaca- Sve dok špekulanti, koji igraju kratkoročno, bježe s tržišta, cijene će padati.
- Bude li više onih sa svježim kapitalom, burze će se zazelenjeti. To znači da na tržištu kapitala neupućenima nema mjesta.
U Hanfi međutim kažu da posljednjih tjedana krize nemaju razloga za takve optužbe. Najveća je ‘krivnja’, tvrde, u povlačenju novca.

- Kad nekom fond-menadžeru dođe nalog investitora da želi unovčiti svoje udjele, on to mora prodati. I, naravno, kad je veća ponuda na prodaju nego na kupnju, rezultat je da cijene padaju - kazao je Šulenta. No, to ne znači da Hanfa nije morala reagirati na tržištu.

Od početka godine čak je 163 puta zaustavila promet dionicama, i to onda kada je cijena onih iz prve kotacije plesala više od 10%, odnosno kada je cijena ostalih dionica skakala više od 15%. Jedini je lijek u krizi - hladna glava.  (METRO)

18.02.2008. 00:05:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh