« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
MAMIĆEV ZAKON

Menadžeri lete iz uprava klubova

Ministarstvo je napokon završilo zakon koji je zapravo pisan zbog Zdravka Mamića

Jovanović krenuo na Mamića
Jovanović krenuo na Mamića (Arhiva)
Više o

Zdravko Mamić

,

Željko Jovanović

,

Zakon o sportu

Vlada je danas u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o športu kojima se menadžerima zabranjuje da sjede u upravama sportskih klubova i sportskih saveza te prijedlog zakona o osnivanju sportske inspekcije.

Prema Zakonu o športu menadžer je osoba koja je prema pravilima nacionalnog saveza ovlaštena obavljati poslove posredovanja prelaska sportaša iz jednoga sportskog kluba u drugi sportski klub.

Izmjenama se, radi sprječavanja mogućeg sukoba interesa u sportu, propisuje da se sve odredbe Zakona o športu koje se odnose na menadžere moraju odnositi i na sve fizičke i pravne osobe koje imaju sklopljene ugovore o ulaganju u sportaše i trenere na temelju kojih imaju pravo na dio prihoda koji proizlaze iz obavljanja njihove djelatnosti, a koji po svojem sadržaju odgovaraju poslovima menadžera u sportu.

"Ukratko, menadžeri mogu raditi svoj posao, ali ne mogu sjediti u upravama sportskih klubova niti sportskih saveza", pojasnio je Jovanović.

Izmjenama se propisuje i da je sport djelatnost od posebnog državnog interesa, a što do sada nije bilo naznačeno, dodao je.

Sportska inspekcija uvodi se, rekao je Jovanović, kako bi se riješili nagomilani problemi u sportu i spriječila mogućnost daljnjeg stvaranja sukoba interesa i drugih problema na sportskim natjecanjima.

Bitno da imamo alat kojim možemo pratiti kako se troši novac za sport koji se izdvaja iz državnog proračuna, naglasio je Jovanović.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojima se predlaže osnivanje novog Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, koje će biti stručno i strateško tijelo koje će usmjeravati i pratiti razvoj i kvalitetu sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Također, kako bi se osiguralo kvalitetnije upravljanje školskim ustanovama, predlaže se da se odluke o zapošljavanju djelatnika donose uz suglasnost školskog odbora, a ne samo uz odluku ravnatelja kao što je to bilo do sada.

Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti u visokom obrazovanju kojima se propisuje jasniji i učinkovitiji postupak izbora u znanstvena i nastavna zvanja, jasnije se definiraju izvanredni studiji, a ministru znanosti obrazovanja i sporta daju se posebne ovlasti za donošenje pravilnika kojim se reguliraju prava iz studentskog standarda za onaj dio proračuna koji je u nadležnosti ministra.

Određuje se i ustroj novog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, koje će preuzeti neke od dosadašnjih obveza Nacionalnog vijeća za znanost, Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, Vijeća za nacionalni inovacijski sustav i Tehnologijskog vijeća.

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je kako je riječ o "odličnom medicinskom zakonu" koji se temelji na načelima optimalnog liječenja, izbora, pravednosti, dostupnosti i participacije.

05.07.2012. 17:44:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh