Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2012. 17:44:37
MAMIĆEV ZAKON

Menadžeri lete iz uprava klubova

Ministarstvo je napokon završilo zakon koji je zapravo pisan zbog Zdravka Mamića

Jovanović krenuo na Mamića
Jovanović krenuo na Mamića (Arhiva)

Vlada je danas u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o športu kojima se menadžerima zabranjuje da sjede u upravama sportskih klubova i sportskih saveza te prijedlog zakona o osnivanju sportske inspekcije.

Prema Zakonu o športu menadžer je osoba koja je prema pravilima nacionalnog saveza ovlaštena obavljati poslove posredovanja prelaska sportaša iz jednoga sportskog kluba u drugi sportski klub.

Izmjenama se, radi sprječavanja mogućeg sukoba interesa u sportu, propisuje da se sve odredbe Zakona o športu koje se odnose na menadžere moraju odnositi i na sve fizičke i pravne osobe koje imaju sklopljene ugovore o ulaganju u sportaše i trenere na temelju kojih imaju pravo na dio prihoda koji proizlaze iz obavljanja njihove djelatnosti, a koji po svojem sadržaju odgovaraju poslovima menadžera u sportu.

"Ukratko, menadžeri mogu raditi svoj posao, ali ne mogu sjediti u upravama sportskih klubova niti sportskih saveza", pojasnio je Jovanović.

Izmjenama se propisuje i da je sport djelatnost od posebnog državnog interesa, a što do sada nije bilo naznačeno, dodao je.

Sportska inspekcija uvodi se, rekao je Jovanović, kako bi se riješili nagomilani problemi u sportu i spriječila mogućnost daljnjeg stvaranja sukoba interesa i drugih problema na sportskim natjecanjima.

Bitno da imamo alat kojim možemo pratiti kako se troši novac za sport koji se izdvaja iz državnog proračuna, naglasio je Jovanović.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojima se predlaže osnivanje novog Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, koje će biti stručno i strateško tijelo koje će usmjeravati i pratiti razvoj i kvalitetu sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Također, kako bi se osiguralo kvalitetnije upravljanje školskim ustanovama, predlaže se da se odluke o zapošljavanju djelatnika donose uz suglasnost školskog odbora, a ne samo uz odluku ravnatelja kao što je to bilo do sada.

Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti u visokom obrazovanju kojima se propisuje jasniji i učinkovitiji postupak izbora u znanstvena i nastavna zvanja, jasnije se definiraju izvanredni studiji, a ministru znanosti obrazovanja i sporta daju se posebne ovlasti za donošenje pravilnika kojim se reguliraju prava iz studentskog standarda za onaj dio proračuna koji je u nadležnosti ministra.

Određuje se i ustroj novog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, koje će preuzeti neke od dosadašnjih obveza Nacionalnog vijeća za znanost, Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, Vijeća za nacionalni inovacijski sustav i Tehnologijskog vijeća.

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je kako je riječ o "odličnom medicinskom zakonu" koji se temelji na načelima optimalnog liječenja, izbora, pravednosti, dostupnosti i participacije.

05.07.2012. 17:44:37
http://metro-portal.hr/menadzeri-lete-iz-uprava-klubova/72418/