« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DOČEKIVANJE VJERNIKA

Meka ima novi metro, sve spremno za hadž

Podzemnu željeznicu izgradile su kineske kompanije i ovo će biti jedina linija na svijetu kojom će se prometovati samo pet dana godišnje

Meka
Meka (Getty Images)
Više o

Islam

,

muslimani

,

metro

,

hadž

,

Meka

Islamski sveti grad Meka dočekat će prvi dan ovogodišnjeg hadža, u nedjelju, s novom podzemnom željeznicom. Metro s dva kolosjeka povezivat će tri važne točke hadža, Minu, Muzdalifu i brdo Arafat gdje uobičajeno vladaju ogromne gužve. Prvi vlak će službeno krenuti sutra u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu kada se vjernici okupljaju u Mini, pet kilometara istočno od Meke, na putu prema Arafatu.

Podzemnu željeznicu izgradile su kineske kompanije i ovo će biti jedina linija na svijetu kojom će se prometovati samo pet dana godišnje. Za početak će raditi samo s 35 posto kapaciteta i ove je godine rezervirana za hodočasnike iz zemalja Zaljeva, oko 130.000 Saudijaca, 10.000 Kuvajćana i 10.000 Bahreinaca koliko ih se očekuje na hadžu. Gradnja je koštala 1,8 milijarda dolara, linijom će se moći istodobno prevoziti 3000 ljudi i zamijeniti će 4000 autobusa koji su do sad prevozili hodočasnike iz Mine na Arafat. (hina/metro-portal)

13.11.2010. 17:42:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh