« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Megaspektakl u zagrebačkoj Areni

Mahlerovu Simfoniju tisuće u Areni jednostavno se ne smije propustiti

Ravnatelj Puljić sa slovenskim domaćinima u Ljubljani
Ravnatelj Puljić sa slovenskim domaćinima u Ljubljani (ZF)
Više o

Arena Zagreb

,

Zagrebačka filharmonija

,

Gustav Mahler

,

Simfonija tisuće

,

Slovenska filharmonija

Konferencijom za medije održanom u četvrtak, 23. lipnja u Ljubljani još jednom je najavljen veliki glazbeni megaspektakl - izvedba Simfonije tisuće Gustava Mahlera - koja će u jednoj koncertnoj večeri na istoj pozornici okupiti više od 1.100 glazbenika iz Hrvatske i Slovenije.

Davna želja maestra Vjekoslava Šuteja, da zajedničkim snagama glazbenika iz dvije susjedne države izvede ovo velebno ostvarenje čije se raritetne izvedbe bilježe velikim slovima u povijesti glazbe, napokon se ostvarila.

U nedjelju 3.7. na Kongresnom trgu u Ljubljani u sklopu otvorenja Ljubljanskog festivala te u ponedjeljak 4.7. u Areni Zagreb u 21:00, dvije nacionalne filharmonije - Zagrebačka i Slovenska, 8 međunarodno priznatih solista i čak 800 pjevača iz 21 hrvatskog i slovenskog zbora izvest će ovo Mahlerovo remekdjelo pod ravnanjem karizmatičnog ruskog dirigenta, maestra Valerija Gergijeva.

Izvedbe se održavaju u povodu 20 godina neovisnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije, 140. obljetnice Zagrebačke filharmonije, 310 godina od osnutka slovenske institucije Academia Philharmonicorum i 100. godišnjice smrti Gustava Mahlera.

Konferenciji su nazočili ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, direktor i umjetnički ravnatelj Ljubljanskog festivala Darko Brlek, direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič i direktor Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić te Jure Jezeršek iz Kulinarske kuće Jezeršek koja je za prigodu izvedbe Mahlerove Simfonije tisuće priredila i poseban kulinarski slijed koji će biti prezentiran i u Zagrebu.

U ime Zagrebačke filharmonije kao suorganizatora ovog velikog događaja, ravnatelj Miljenko Puljić pozdravio je sve nazočne, iskazavši veliko zadovoljstvo da je napokon ostvarena ideja o izvedbi ovog velebnog remekdjela te da je ona plod dugogodišnje suradnje Zagrebačke filharmonije s kolegama iz Slovenije. Istaknuo je da je posrijedi doista "pravi glazbeni megaspektakl čijim se brojem izvođača rijetko mogu pohvaliti klasične, ali i

najveće pop svjetske produkcije". Stoga je još jednom pozvao sve da ne propuste ovaj jedinstveni događaj, jer se on jednostavno mora doživjeti. Ujedno je iskoristio priliku da ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića pozove da gostuje na izvedbi u Zagrebu.

Domaćin koncerta u Zagrebu je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a koncert se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Zanimanje za zagrebačku izvedbu je veliko, a slobodnih mjesta je iz dana u dan sve manje. Iz Zagrebačke filharmonije stoga poručuju: Požurite i vi po svoje ulaznice i ne propustite ovo čudo umjetnosti i spektakla!

24.06.2011. 15:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh