« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
MRCINE

Megalomanija na moru

Jedan od najvećih kontejnerskih brodova je nedavno po prvi puta uplovio u luku Hamburga: MOL Triumph je dug 400 metara - maltene pola kilometara!

Čudovišni brodovi plove morima
Čudovišni brodovi plove morima (Arhiva)
Više o

brodovi

,

kontejneri

,

megabrodovi

Još veća mrcina

Ovog mjeseca je i u Hamburg uplovio jedan od najvećih teretnih brodova na svijetu: Mol Triumph. Osobito ova tradicionalna njemačka luka ima sve većih problema prihvaćati takve kolose: jer luka zapravo leži na ušću rijeke Labe...

Polegnuti Empire State Building

Jedan od najvećih kontejnerskih brodova je nedavno po prvi puta uplovio u luku Hamburga: MOL Triumph je dug 400 metara - maltene pola kilometara! Na njemu je mjesta za 20.170 kontejnera, ali ne može u Hamburg - ako je pun. Jer onda je jednostavno predubokog gaza za rijeku Labu - čitavih 16 metara!

Bit će još veći

Za nekoliko tjedana u promet će biti pušten "OOCL Hong Kong" i postati najveći kontejnerski brod. Na njemu ima mjesta za 21.100 standardnih kontejnera. Prije 25 godina je bilo dovoljno 4.442 kontejnera da bi brod bio najveći na svijetu. Od današnjih kontejnerskih divova bili su veći samo nekadašnji super tankeri

Prevelik? Najduži brod na svijetu

Tanker za prijevoz nafte Jahre Viking bio je dugačak više od 458 metara. Da bi se zaustavio bilo mu je potrebno više od šest kilometara. Zbog svoje veličine i loše sposobnosti za manevriranje nije mogao proći kroz Panamski i Sueski kanal, a ni kroz La Manche. Mogao je pristati samo u malobrojnim lukama. Od 2004. do 2009. služio je pod imenom Knock Nevis kao plutajuće skladište sirove nafte.

Mali grad na moru

Najveći putnički brod koji je do sada sagrađen je Harmony of the Seas. Na 16 paluba može biti smješteno više od 6.300 putnika i 2.100 članova posade. Američki brodovlasnik Royal Caribbean Cruises platio je više od milijardu eura za ovaj brod dugačak 362 metara na kojem se među ostalim nalaze 20 restorana, 23 bazena i park s 12.000 biljaka.

 

28.05.2017. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh