« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ma da?!

Medvedev izjavio da se ne poštuju ljudska prava u Rusiji

Vrlo neočekivana izjava iz usta Putinove uzdanice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Medvedev ljudska prava

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev priznao je kako se u Rusiji ne poštuju neka od "osnovnih" prava, u razgovoru s predstavnicima španjolskih medija, koji u nedjelju prenose kremaljske internetske stranice.

"Nažalost nismo uspjeli ispoštovati neka temeljna prava", priznao je ruski predsjednik, navodeći kao primjere "zaštitu stanovništva od kriminala, poštovanje privatnosti ili zaštitu privatnog vlasništva".

Medvedev je to rekao samo nekoliko dana prije novoga sudskog procesa protiv ruskoga oligarha Mihaila Hodorkovskog, koji od 2005. izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog prijevare, a ondje je, neslužbeno, završio jer se počeo previše suprotstavljati službenome Kremlju i tadašnjem predsjedniku Vladimiru Putinu. Novo suđenje Hodokrovskom, za pranje novca i pronevjeru, bit će pod povećalom promatrača i predstavljat će svojevrstan test o stajalištu Kremlja prema protivnicima vlasti.

Udruge za obranu ljudskih prava koje su ranije u više navrata kritizirale brojna i česta kršenja ljudskih prava u Rusiji, dok je na funkciji predsjednika bio Putin, izrazile su nadu da će Medvedev, po zvanju pravnik, utjecati na reformu ruskog pravosudnog sustava.

Medvedev španjolskim novinarima nije htio komentirati proces protiv Hodorkovskog. (hina/metro-portal)

01.03.2009. 08:30:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh