« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Medvedev i Merkel za jačanje rusko-njemačkog dijaloga

Čimbenik stabilnosti za cijelu Europu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

Rusija

,

Dmitri Medvedev

,

dijalog

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev i njemačka kancelarka Angela Merkel naglasili su u četvrtak u Sankt Peterburgu spremnost na dijalog Rusije i Njemačke unatoč napetosti do kojih je doveo kolovoški rat u Gruziji.

"Odnosi između Rusije i Njemačke čimbenik su stabilnosti za cijeli euro-atlantski prostor", izjavio je Medvedev na početku tradicionalnih rusko-njemačkih konzultacija.

Kontakti između Berlina i Moskve ne ovise o "političkoj konjunkturi", naglasio je ruski predsjednik.

Njemačka je kancelarka podsjetila da se glede krize u južnom Kavkazu njezina zemlja i nadalje ne slaže s Rusijom. Ruska vojna akcija protiv Gruzije u kolovozu nije bila primjerena i u tom pogledu mora se opet uspostaviti povjerenje, izjavila je Merkel.

Osim toga, važno je provesti u djelo plan od šest točaka za rješenje sukoba u Gruziji što su ga načinili Medvedev i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, dodala je njemačka kancelarka.

U okviru njemačko-ruskih konzultacija uz susret na vrhu održava se i rasprava u okviru "Peterburškog dijaloga", na kojemu sudjeluju predstavnici obiju zemalja.

Povjerenje među dvjema zemljama toliko je naraslo da se dijalog može nastaviti i u vremenima krize, izjavio je na početku rasprave njemački predsjednik upravljačkog odbora dijaloga, posljednji predsjednik vlade DDR-a Lothar de Meiziere.

Na dnevnom redu susreta Medvedev-Merkel nalaze se i odjeci svjetske financijske krize te rusko-njemački gospodarski odnosi.

Zbog posljedica krize u južnom Kavkazu, na njemačkoj strani u razgovorima sudjeluje manji broj ministara od uobičajenog, a tradicionalno dvodnevni susret ovaj je put skraćen na jedan dan.

Unatoč kriznom ugođaju, oboje državnika naglasili su važnost međusobne povezanosti i povjerenje koje vlada između dvije zemlje.

Razlike se moraju prevladati dijalogom, naglasio je ruski predsjednik.

U okviru razgovora, službena je Moskva ponudila dodatni signal spremnosti na suradnju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je u razgovoru sa svojim njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom pristanak na osnivanje Goethe-Instituta u sibirskom gradu Novosibirsku.

Predstavnici njemačkog izaslanstva rekli su kako se o toj temi već dugo razgovaralo.

Steinmeier i Lavrov naglasili su volju obiju strana da, unatoč različitim stajalištima o krizi u Gruziji, tragaju za zajedničkim rješenjima.

Steinmeier je pritom naglasio važnost konstruktivne uloge Rusije u skorašnjim mirovnim pregovorima o Gruziji u Ženevi kao i Ruske suradnje s Europskom Unijom.

šef njemačke diplomacije istodobno je izrazio nadu da će Rusija sudjelovati i u međunarodnoj istrazi uzroka sukoba u Gruziji. (HINA)

02.10.2008. 19:17:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh