« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
HGZ

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro

Dok su prvonagrađeni u šest kategorija Juniora odabrani od 25. siječnja do 1. veljače, nagrade najboljima 7. Natjecanja Antonio Janigro uručene su na drugoj finalnoj večeri 7. veljače

Sjajni koncerti!
Sjajni koncerti! (Arhiva)
Više o

violončelo

,

Antonio Janigro

Zagreb je posljednja dva tjedna bio glavno središte okupljanja violončelista iz cijeloga svijeta. Naime, u Hrvatskom glazbenom zavodu održavalo se 12. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro za juniore do 20 godina starosti, a potom i 7. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro za glazbenike do 30 godina starosti.

Dok su prvonagrađeni u šest kategorija Juniora odabrani od 25. siječnja do 1. veljače, nagrade najboljima 7. Natjecanja Antonio Janigro uručene su na drugoj finalnoj večeri 7. veljače.

Osim natjecanja, u punoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda 1. veljače se održao i koncert u sjećanje na nedavno preminulog američkog violončelistu Michaela Flaksmana koji je bio student Antonija Janigra. Ovime je ujedno i završilo 12. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro Junior i započelo 7. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro.

U natjecanju za Juniore predstavio se do sada najveći broj natjecatelja iz cijelog svijeta, njih 140 u šest natjecateljskih kategorija (od 9 do 20 godina starosti). U svakoj kategoriji dodijeljene su tri glavne nagrade najboljim kandidatima, a nagrađene po kategorijama možete vidjeti na linku (https://www.janigro-competition.org/junior-nagrade/)

Na 7. Natjecanju Antonio Janigro (za kandidate starije od dvadeset godina) prijavilo se više od 100 kandidata od kojih je žiri odabrao najboljih 28, od kojih je njih 26 nastupilo u polufinalu. Na dva koncerta finala koji su se održali 6. i 7. veljače uz Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom Marka Magdalenića, nastupilo je sveukupno sedmero finalista: Benjamin Lai (SAD), Dilshod Narzillaev (Uzbekistan), Daniel Thorell (Švedska), Maria Zaytseva (Rusija), Nathan Le (SAD), Ettore Pagano (Italija) i Guillaume Wang (Australija).

 

10.02.2020. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh