« Film
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
Eraserhead

Počeo Međunarodni festival eksperimentalnoga filma

U konkurenciji sudjeluje 41 film, među kojima i dva hrvatska

Fotografija vijesti
Više o

Studentski centar

,

Međunarodni festival eksperimentalnoga filma i videa

,

25 FPS

Programom konkurencije jučer je u Kinu Studentskoga centra počeo Međunarodni festival eksperimentalnoga filma i videa "25 FPS", u sklopu kojega će se do 28. rujna prikazati 109 filmskih radova.

U konkurenciji 4. izdanja Festivala sudjeluje 41 film i video rad, među kojima i dva hrvatska - "Ručak" Ane Hušman i "Prolaz Karla Draškovića" Željka Sarića. Od filmova u konkurenciji 36 ih se u Hrvatskoj prikazuje premijerno.

Novina među filmskim programima je "Focus on Croatia: 2007/2008", posvećen domaćim kratkometražnim eksperimentalnim uratcima, na koje se želi skrenuti pozornost publike i stranih gostiju.

Uz neke od ponajboljih filmova videoumjetnosti, kasnonoćni termin donosi restauriranu verziju remek-djela Jacquesa Tatija "Play Time" i kultno ostvarenje Davida Lyncha "Eraserhead", prvi put u Hrvatskoj s originalne 35 mm filmske vrpce.

Kao atrakciju Festivala organizatori, Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, ističu performanse "proširenog filma" u izvedbi umjetnika koji kombinacijom filmskih projekcija i glazbenoga nastupa "proširuju" kino platno.

Popratni programi zaokruženi su kroz dnevne tematske cjeline - od jezika u videoumjetnosti, zvuka i arhitekture u eksperimentalnom filmu do filmova poznatih književnika.

Uz tri festivalska Grand Prixa, Nagrade filmske kritike i Nagrade publike, novost je Nagrada "FUJI" (u vrijednosti pet tisuća kuna. a za filmski materijal u 16 mm filmskoj vrpci).

U žiriju su Juergen Reble, Ivan Ladislav Galeta i Brent Klinkum, koji će se predstaviti retrospektivama vlastitih filmova ili kustoski obrađenih posebnih programa.

Festival je otvorio Duško Ljuština, član zagrebačkoga Gradskog poglavarstva zadužen za kulturu. (metro-portal/hina)

24.09.2008. 13:36:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh