« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Međunarodni dan zabrane transporta živih životinja

Put strave budućih odrezaka: Izmučene, zgažene, gladne i žedne - 14. lipnja obilježava se Međunarodni dan zabrane prijevoza živih životinja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

Međunarodni dan zabrane transporta živih životinja

14. lipnja 2015. godine 13 000 ovaca umrlo je od dehidracije, gladi i iscrpljenosti na putu brodom od Rumunjske do Somalije, gdje su ih trebali zaklati. U spomen njihove stravične patnje i smrti, 14. lipnja obilježava se Međunarodni dan zabrane prijevoza živih životinja, kojim se želi zaustaviti prijevoz životinja i ukazati na užasne uvjete i okrutnost prema živim životinjama u svakodnevnom transportu. 

„Već godinama upozoravamo da je i Hrvatska upetljana u lanac odvratnog i nezakonitog iživljavanja nad životinjama. Životinje koje se prevoze kroz Hrvatsku najčešće su iz drugih država, osobito iz Rumunjske. U više navrata u istarskoj luci Raši snimkama su dokumentirani prizori mučnog ukrcaja koji traje danima, iako su brodovi i rampe infrastrukturno potpuno neprilagođeni prijevozu životinja. Po dolasku na brod životinje su gladne, žedne i potpuno malaksale, a još im predstoji višednevna agonija na pučini, u nehigijenskim uvjetima i bez prisutnosti veterinara", upozoravaju Prijatelji životinja.

Podsjećaju da je prije nekoliko godina hrvatska i svjetska javnost bila zgrožena snimkama ukrcaja krava i ovaca iz kamiona u brodove: „Radnici u luci Raša bjesomučno su udarali iscrpljene životinje palicama i zlostavljali ih elektrošokerima, a biku, koji je posrnuo od iznemoglosti, radnik je gurao elektrošoker u crijevni otvor ne bi li ga natjerao da ustane. Nažalost, maltretiranje i nemar nisu iznimka, već standardna praksa u prijevozu goveda, svinja, ovaca i ostalih životinja koje ljudi jedu."

Svake godine stotine milijuna životinja s farma, natovarenih u kamione i brodove, danima prelazi tisuće kilometara udaljenosti duž Europe, a transport izvan granica EU-a uključuje uvoz i izvoz životinja u i iz zemalja Trećega svijeta. U prijevozu nagurane provode dane izložene ne samo gladi i žeđi nego i ekstremnim vremenskim uvjetima, podvrgnute brutalnom i rutinskom zlostavljanju. Mnoge životinje pritom budu pregažene od svojih supatnika, pa umiru satima od strašnih ozljeda i bolova. 

No i tijekom utovara i istovara radnici ih udaraju nogama, rukama, tupim i/ili oštrim predmetima, štapovima za izazivanje elektrošokova, guraju ih i bacaju s utovarnih rampi zbog čega završavaju slomljenih ekstremiteta, vratova i kralježnica. „Kako bi radnici potaknuli klonule i apatične životinje da izađu iz kamiona ili brodova, savijaju im, gnječe i lome repove, nabijaju prste u oči, ubadaju ih oštrim predmetima, podižu ih i spuštaju dizalicama, guraju viličarima... Prijevoz ima i pogubne ekološke posljedice jer životinje nekoliko dana provode u neadekvatnim uvjetima na terminalima, pri čemu se stvara golema količina izmeta", iznose Prijatelji životinja zaista mučne detalje.

Unatoč postojećim preciznim zakonskim regulativama Europske unije o transportu životinja, većina prijevoznika u potpunosti krši odredbe zakona. Pretrpanost, nedostatak hrane i vode za životinje te prekoračenje dopuštenog trajanja puta najčešći su oblici kršenja zakona. Prijatelji životinja, kao dio međunarodne organizacije Eurogroup for Animals, zalažu se da Europska komisija odlučno djeluje i potpuno zabrani u državama članicama praksu prijevoza živih životinja.

Ukazuju da su farme, klaonice, uzgajališta, tržnice, kamioni, avioni ili brodovi, dakle, mjesta na kojima se okuplja, uzgaja i prevozi velik broj životinja, idealni za širenje zaraza i razvoj novih zaraznih bolesti uključujući Covid-19, SARS, MERS, kravlje ludilo, svinjsku i ptičju gripu te mnoge druge. Diljem svijeta desetljećima traje borba za zaustavljanje mrcvarenja životinja prijevozom, a trenutačna pandemija daje dodatni razlog za donošenje jasne zakonske zabrane transporta živih životinja.

Prijatelji životinja naglašavaju da je zdrava, biljna prehrana najučinkovitiji način spašavanja životinja iz agonije prijevoza, o čemu se može više saznati na www.whyveg.com/hr. Pozivaju sve da povodom Međunarodnog dana zabrane prijevoza živih životinja pogledaju na www.youtube.com/afcroatia što sve životinje svakodnevno proživljavaju u prijevozu.

Više informacija i poveznica na peticiju za zabranu prijevoza živih životinja na razini EU-a nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.  

12.06.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh