« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
BRAVO

I Estonija zabranila uzgoj životinja radi krzna

Povijesna pobjeda: Prva baltička zemlja koja staje na kraj okrutnoj industriji

Sve više zemalja zabranjuje krzno...
Sve više zemalja zabranjuje krzno... (Arhiva)
Više o

krzno

,

Estonija

,

životinje

Nacrt zakona kojim se zabranjuje uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna prošao je i zadnje čitanje u parlamentu Estonije. Većina članova parlamenta podržala je zabranu i tako svrstala Estoniju na sve veći popis država koje su odlučile zauvijek zaustaviti brutalnu i nepotrebnu industriju iskorištavanja i zlostavljanja životinja radi tjelesnog pokrova na njihovoj koži.

„Nijedna životinja ne bi trebala patiti zbog želja pojedinih potrošača. Zahvalni smo članovima parlamenta koji su donijeli ovu odluku u korist životinja i okoliša", izjavila je Annaliisa Post iz estonske organizacije za zaštitu životinja Loomus. Naglasila je da se radi o povijesnoj pobjedi koja je uslijedila nakon dugogodišnje borbe za zabranu uzgoja radi krzna, a posebno su ponosni što je Estonija prva baltička zemlja koja je zabranila ovu okrutnu industriju. 

Stanovnici Estonije jasno su iskazali potporu zabrani. Prema prošlogodišnjem istraživanju, 75 % Estonaca protivi se uzgoju i ubijanju životinja radi krzna. Trenutačno je u Estoniji ostalo oko 10 farma činčila, koje se trebaju zatvoriti do 2026 godine. 

„Prve zemlje koje su zabranile uzgoj životinja radi krzna bile su Velika Britanija 2000. godine i Austrija 2005. godine. Nakon njih i mnoge druge države donijele su istu odluku, među kojima je i Hrvatska, što joj služi na ponos. Vjerujemo da će i pojava koronavirusa na farmama krzna diljem svijeta ubrzati proces zakonskih zabrana uzgoja u svim državama članicama Europske unije, ali i u ostalim dijelovima svijeta. Time bi prestalo nemilosrdno ubijanje životinja te se spriječilo zagađenje okoliša, nepotrebno trošenje prirodnih resursa i nastajanje novih pandemija", ističu Prijatelji životinja. 

Nizozemska je u trenutku zabrane imala veliku industriju i odredila je prijelazno razdoblje do 2024. godine. No nakon izbijanja koronavirusa na nizozemskim farmama kuna, nizozemska vlada prošle godine proglasila je prijevremeno zaustavljanje industrije i prekid uzgoja. 

Farme krzna izrazito zagađuju okoliš i nemilosrdno troše resurse poput pitke vode, a životinje završavaju živote lomljenjem vratova i elektrokucijom, pa i žive oderane. Za štavljenje kože i krzna koriste se opasne kemikalije koje su kancerogene za radnike i otrovne za okoliš.

Stoga iz udruge Prijatelji životinja pozdravljaju ovu pobjedu za životinje i humanost te pozivaju sve da ne kupuju i ne nose odjeću i obuću od životinjske kože i krzna, već da se okrenu sveprisutnim etičkim i ekološkim alternativama.

Popis trgovina koje ne prodaju krzno može se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr

12.06.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh