« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 11 dana
ISPROBAJTE

Meditacija mijenja mozak na bolje

Samo nekoliko mjeseci prakticiranja transcendentalne meditacije donosi višestruke dobrobiti za naše psihičko zdravlje, ali i dovodi do fizičkih promjena na mozgu

Ovo je dobro...
Ovo je dobro... (Arhiva)
Više o

depresija

,

meditacija

Meditacija dobro djeluje na depresiju, anksioznost i mozak općenito, no dosad nije bilo poznato na koji način. Znanstvenici su otkrili da se ovi benefiti događaju zahvaljujući određenim promjenama u mozgu do kojih dolazi tijekom meditativnih stanja.

Oni su pratili 19 ispitanika koji su tri mjeseca prakticirali transcendentalnu meditaciju, svakodnevno po 20 minuta. Na početku i na kraju studije ispunili su upitnik kako bi izmjerili razinu stresa i anksioznosti  te objasnili kako se nose sa stresom.

Podvrgnuti su i magnetnoj rezonanci kako bi se vidjelo stanje mozga na početku i na kraju studije te njegove aktivnosti dok odmaramo i spavamo.

Nakon tri mjeseca pokazalo se da su ispitanici koji su prakticirali transcendentalnu meditaciju smanjili razinu stresa i anksioznosti, za razliku od kontrolne skupine. Magnetna rezonanca pokazala je što se zaista događa u mozgu.

"Smanjenje anksioznosti povezano je sa  specifičnim promjenama koje se događaju na vezama različitih regija u mozgu od kojih svaka ima važnu ulogu u emocijama, raspoloženjima i unutarnjim stanjima", objasnila je za Mbg voditeljica studije Giulia Avenuti.  Ovo istraživanje dalo je dublji uvid u povezanost mozga i emocionalnih stanja te kako strukture mozga mogu utjecati na naše raspoloženje.

Samo nekoliko mjeseci prakticiranja transcendentalne meditacije donosi višestruke dobrobiti za naše psihičko zdravlje, ali i dovodi do fizičkih promjena na mozgu, naravno pozitivnih.

Treba li reći na kraju - meditirajte? O, da :)

24.02.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh