« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TRPE I POMAŽU

Medicinske sestre vrijeđaju, prijete im i tuku ih

Djelatnice u medicinskim ustanovama često su izložene verbalnom i fizičkom zlostavljanju, no malo njih prijavi incidente jer vjeruju kako je to "dio posla"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nasilje

,

medicinske sestre

,

hitna služba

,

verbalno zlostavljanje

,

fizičko zlostavljanje

Više od polovice medicinskih sestara biva fizički napadnuto tijekom brige o pacijentima, a čak 90 posto trpi verbalno zlostavljanje, podatci su jedne studije objavljene u časopisu Journal of Clinical Nursing. U izvješću se navodi kako većina medicinskih djelatnica uopće ne prijavljuje navedene incidente jer vjeruju da nasilje i zlostavljanje predstavljaju dio posla koji obavljaju. Studija je obuhvatila 13 medicinskih sestara od kojih su tri četvrtine konstantno izložene nasilju na poslu, bilo da se radi o privatnoj ili javnoj medicinskoj sferi. 

Zabrinjavajuće je, kako tvrdi Rose Chapman sa Tehnološkog sveučilišta Curtin iz Pertha, da samo jedna sestra od njih šest prijavi probleme jer ih većina smatra da je nasilje „jednostavno dio posla". Unutar promatrane skupine, koju su sačinjavala uglavnom žene, medicinske sestre, u ranim 40-ima, njih 92 posto je priznalo da su bile verbalno zlostavljane, njih 69 posto da im se prijetilo fizičkim ozljeđivanjem, a čak 52 posto je zaista fizički napadnuto.

Sveukupno prijavljenih incidenata od strane žena iz skupine bilo je 2354. Istraživači su ostali šokirani. Žene iz skupine u prosjeku su imale oko 18 godina staža. Četvrtina žena je zlostavljano u prosjeku jedanput tjedno, 27 posto jednom svaki mjesec i 25 posto jednom u šest mjeseci. Ostatak ispitanih žena nikad nije doživjelo nasilje. Najčešće do incidenata dolazi u odjelima hitne pomoći i odjelima za duševne bolesnike.

03.02.2010. 17:05:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh