« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 16 godina
GASTRO NOVITET

Medenjaci afrodizijak s mirisom prošlosti

Medini medenjaci, a ime su dobili po nadimku Medeni, kako su kulinarskog majstora Branka zvali u djetinjstvu, proizvode se u tri okusa - s orasima, bademima i lješnjacima. Pravi su hrvatski proizvod - sve su sirovine izvorne, osim naravno cimeta i ostal

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivan Klemenčić)
Više o

medenjaci

,

Ružica Horvat

,

i Branko Ognjenović

,

paprenjaci

Kada jedan kolačić uspije sjediniti zdravu slatkoću meda, bogati okus orašastih plodova i jedinstvenu aromu začina, tada je uistinu riječ o nečemu posebnom. Kada vas, uz to, već prvi zalogajčić podsjeti na djetinjstvo i oslikane metalne kutijice u kojima su mame i bake čuvale kolačiće, doživljaj je jedinstven.

Sjećanje na djetinjstvo upravo je bio glavni motiv Branku Ognjenoviću i Ružici Horvat da pokrenu proizvodnju već pomalo zaboravljenih medenjaka i paprenjaka. Ideja za proizvodnju Medinih medenjaka, a kasnije i Medinih ljutka, rodila se nakon slučajnog susreta školskih kolega, a kumovao joj je i Samoborac Milinko Perković, poznati proizvođač voćnih rakija.

- Rodila se ideja da uz voćne rakije i desertna vina osmislimo jedan proizvod, nešto slično kao Talijani koji imaju svoje cantunccine. S obzirom na to da sam ja unuk milara/mlinara???, a moja baka je završila domaćinsku školu u Pešti, u našoj se kući uvijek puno kuhalo i peklo. I majka je, sjećam se, uvijek zimi nešto pekla, tako da je u metalnim kutijama uvijek bilo keksa i kolačića koje smo jeli uz čaj ili bijelu kavu. Sjećanje na taj okus iz djetinjstva bila je osnova za današnji Medin medenjak - priča Branko Ognjenović, kuhar s bogatim životnim i profesionalnim iskustvom, a ujedno i izbornik hrvatske kuharske reprezentacije.

- Medini medenjaci, za razliku od medenjaka koji su se nekada radili, dorađeni su i prilagođeni zahtjevima današnjeg vremena. Okus im je malo dorađen, manje su slatki, sadrže minimalno masnoće i nemaju apsolutno nikakvih konzervansa - ističe gospođa Ružica Horvat koja je po zanimanju također kuharica. No, za ovaj je poslovni podvig, nekoliko godina prije mirovine, odlučila ponovno sjesti u školske klupe. Iako pečenje kolača ima u malome prstu, zbog hrvatskih zakona upravo završava prekvalifikaciju za slastičara.

Za raliku od medenjaka kakvi su se nekad radili, Medini medenjaci dorađeni su i prilagođeni suvremenim zahtjevima. Manje su slatki, sadrže minimalno masnoće i nemaju konzervansa. Kao što uspješno sljubljuje raznolike ukuse u sebi, Medin medenjak se dobro nadopunjuje finim desertnim i predikatnim vinima, pjenušcima i voćnim rakijama. Savršen je i kao dodatak uz kavu ili čaj, a ima i afrodizijska svojstva. 

Medini medenjaci, koji su ime dobili po nadimku Medeni, kako su gospodina Ognjenovića zvali u djetinjstvu, proizvode se u tri različita okusa, s orasima, bademima i lješnjacima. Pravi su hrvatski proizvod, jer su sve sirovine izvorno domaće, osim, naravno, cimeta i ostalih mirodija koje su se već ionako udomaćile u našim kuhinjama.

- Ušli smo u tri pravca, tri okusa. Malo smo razmišljali o različitim vinima i podnebljima, a jednostavno smo ostavili i samome potrošaču mogućnost da bira, da mu klasični okus uvijek ostaje, a da ga opet razveselimo nečim novim - objašnjava B. Ognjenović. Kao što uspješno sljubljuje raznolike okuse u sebi, Medin medenjak se dobro nadopunjuje s finim desertnim i predikatnim vinima, pjenušcima i voćnim rakijama. Savršen je i kao dodatak uz kavu ili čaj, a ima i afrodizijska svojstva. 

Cijeli postupak proizvodnje, od miješanja tijesta, pečenja, rezanja i pakiranja, odvija se ručno. Za taj dio posla zadužena je gospođa Ružica. - Ona je ta - ističe Branko Ognjenović - koja Medinim medenjacima daje nježnost i dušu.

Medini medenjaci testirani su na Zavodu za javno zdravstvo i imaju sve certifikate. Trenutno ih se može kupiti na hrvatskim aerodromima i u trgovinama specijalizirane delikatesne hrane, a prepoznatljivi su, osim po imenu i kvaliteti, po medinoj šapici na pakovanju, koja je kao takva zaštićena.

- Kada smo završili s medenjacima, krenuli smo na priču o paprenjacima, a s obzirom na to da u Hrvatskoj već imamo jako kvalitetne paprenjake, pokušali smo napraviti nešto novo i originalno. Željeli smo napraviti kvalitetni kolačić kojem će baza biti smjesa u kojoj ima papra i odbrali smo crveni papar u kombinaciji, jer daje bolju aromu i slikovitiji je u reljefu koji se radi. Cilj je u tome da se taj keksić iznimno dobro sljubljuje ne samo s desertnim vinima nego s vinima općenito - objašnjava B. Ognjenović.

Priča s paprenjacima, odnosno Medinim ljutkom, kako će se originalno zvati, još nije u potpunosti završena. Upravo se izrađuju limeni kalupi prepoznatljivih zagrebačkih detalja i medinih šapica od kojih će se izrađivati reljefi na kolačićima.
No, Branko i Ružica se ne namjeravaju zadržati samo na proizvodnji Medinog medenjaka i Medinog ljutka.

- S obzirom na to da je tvrtka registrirana za proizvodnju suhih kolača, naravno da mi nećemo stati samo na tome. Medin medenjak i Medin ljutko bit će udarni proizvodi, ali vjerujem da ćemo s vremenom napraviti još nekoliko takvih domaćih priča. Imam na umu nešto sa čvarcima, jer se oni ponovno vraćaju u trend, i nešto sa sirom. Cilj je i želja ovog projekta da napravimo baš nešto domaće i prepoznatljivo, što će s vremenom postati pravi hrvatski suvenir - zaključuje B. Ognjenović

Piše: Piše: Antonela Nižetić-Capković
16.06.2008. 21:11:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh