Med na tostu tjera mamurluk
Znanstvenici tvrde da je med kao prirodni zaslađivač najbolji način za rješavanje toksina nakon pijane noći
Blagdansko vrijeme za većinu ljudi je vrijeme opuštanja i bijega od svakodnevnih problema, a u taj proces često je uključen i alkohol. Problem nastaje ujutro (ili popodne) nakon vesele noći u obliku mamurluka. Mnogi se kunu u ''najbolje'' recepte protiv mamurluka, a najnoviji glasi ovako: pojedite tost premazan medom!
Istraživanje koje je provelo britansko Kraljevsko društvo za kemiju (The Royal Society of Chemistry) navodi da je med kao prirodni zaslađivač najbolji način za rješavanje toksina. Sadrži i fruktozu koja pomaže tijelu da razbije alkohol u bezopasne tvari.
>> Alkohol koji ne izaziva mamurluk? Samo dodajte malo kisika
Dr. John Emsley, jedan od istraživača, kaže da mamurluk dolazi od acetaldehida: ''To je toksična kemikalija u koju se pretvara alkohol i uzrokuje glavobolju, mučninu, a možda i povraćanje.'' Mamurluk nestaje kad se acetaldehid polako pretvori u manje toksične kemikalije, a upravo u tome pomaže med.
Novi komentar