« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
ŠKOLA ZDRAVOG ŽIVOTA

MBS odabir vježbi za savršenu probavu

Treći dio feljtona Škola zdravog života Metro portala i MBS centra Zagreb posvećen je poboljšavanju probave i zdravlju tijela

Frizura i šminka - studio Marcela
Frizura i šminka - studio Marcela (MBS)
Više o

vježbanje

,

probava

,

dobra probava

,

MBS

,

Movement Balance System

,

MBS centar Zagreb

Probava je proces koji počinje i prije nego stavite hranu u usta. Pogled, miris, pa i čak sama pomisao na hranu aktiviraju izlučivanje sline i želučanih sokova koji sadrže enzime koji razgrađuju hranu. Zbog toga svakom obroku morate pristupiti svjesno.

Hrana je energija za naše tijelo i bitno je da je kvalitetna, ali također je bitan i način na koji jedemo i ponašamo se kasnije. Kako zapravo funkcionira probava? Nakon pojedenog obroka probavni sustav kreće na posao kako bi taj obrok završio u crijevima i kako bi tijelo iz njega izvuklo najvažnije nutrijente, a one nepotrebne izbacilo.

Cijelom tom procesu pomaže i gravitacija, koja ima važnu ulogu, no ona sama nije dovoljna. Potrebno je tjelesno kretanje - hodanje, sagibanje, rotiranjei ono čini 70% cijelog procesa od usta do odredišta. Vrijeme probavljanja hrane produbljuje se tijekom neaktivnosti.

Zbog toga vam u nastavku donosimo tri MBS vježbe koje će pomoći vašem probavnom sustavu i pridonjeti cjelokupnom zdravlju tijela

Rotacija u iskoraku

Vježbu izvodite tako da iskoračite jednom nogom naprijed, a drugu ispružite što dalje iza.

Ne zaboravite petu cijelo vrijeme gurati natrag. Jedan dlan ostaje na podu dok drugi stavite s vanjske strane koljena.

Uz duboki udah rotirate tijelo prema pogrčenoj nozi istovremeno gurajuči dlanom vanjsku stranu natkoljenice, pogled usmjerite preko gornjeg ramena. Uz izdah vratite tijelo iz rotacije i opustite se.

Rotacija u iskoraku

MBS vizualizacija: Svakim novmi udahom zamislite kako se još više rotirati prema stropu.

Ponovite pokret deset puta pa ostanite u položaju uz dubokih 5 udaha i izdaha.

Ovom vježbom djelujemo na probavni sustav tako što dubokim disnjem u položaju masiramo unutrašnje organe koji sudjeluju u probavi. Udahom se ošit isteže i tim pokretom pritišče nježno želudac, pritisak prelazi na crijeva, dok se izdahom taj pritisak otpušta. Takvim kontrakcijama dodatno pomažete probavnom sustavu da pravilno radi.

Torzija na trbuhu

Legnete na trbuh i postavite dlanove ispod lica. Udahom izvlačite jednu nogu u stranu, istovremeno okrečući glavu u suprotnu stranu. Izdahom vraćate nogu na pod.

MBS vizualizacija: Zamislite da noga mora napraviti što veći opseg pokreta poput vjetrenjače, dok istovremeno ostatak tijela mora ostati fiksiran na podu.

Torzija na trbuhu

Vježbu ponovite deset puta na svaku stranu. Na kraju ostanete disati pet dubokih udaha i izdaha ležeći na trbuhu tako da opet vršite masažu probavnih organa uz pomoć disanja, ovaj put pritisak dolazi od poda.

Mali most

Lezite na pod i privucite stopala prema sebi. Izdahom podižete zdjelicu od poda i podižete se na prste, udahom spuštate zdjelicu na pod. Tijekom izdaha ramena moraju ostati na podu a rukama se dodatno gurajte što više gore.

MBS vizualizacija: zamislite da vam je kralježnica poput ravne čvrste površine koju ne smjete tijekom podizanja

Mali most

Kada se podižete aktivarate dodatno mišiće zdjelice i donjeg djela leđa, a njihovom kontrakcijom vršite masažu probavnih organa od natrag i dolje.

www.mbs.hr

Piše: mr.sc.Martina Mavrin Jeličić
01.10.2015. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh