« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
cijena pšenice

Mavrović poziva seljake na ujedinjenje

Čelnici dviju udruga kažu kako će poduprijeti sve akcije proizvođača s ciljem postizanja otkupne cijene pšenice od 0,95 kuna po kilogramu.

(Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Željko Mavrović

,

Hrvatski seljački savez

,

cijena pšenice

,

Mato Mlinarić

,

Nezavisni hrvatski seljaci

Nažalost, zbog razjedinjenosti seljačkih udruga, ali i zbog HDSSB-a, ove godine većina otkupljivača poljoprivrednicima za pšenicu plaća znatno nižu cijenu, koja se kreće od 0,76 do 0,82 kune, rekao je na konferenciji za novinare u Požegi predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Željko Mavrović.

Ustvrdio je kako raskola nije trebalo biti, kako je bilo izgleda da se u daljim pregovorima dogovori otkupna cijena od 95 lipa po kilogramu, ali to nisu prihvatili predstavnici nekih seljačkih udruga, te da se umiješao i HDSSB.

"Imali smo sjajnu ponudu za koju se danas moramo ponovno boriti", istaknuo je Mavrović i dodao da - onog trenutka kada su imali tu cijenu - nekolicina predsjedatelja udruga to nije poduprla te da su i oni za to odgovorni. "Ajd' da kažem da ima debelo svoje prste i politička stranka HDSSB, kojoj je u tom trenutku bilo važnije da se prepire i stvara probleme nego da riješi taj problem sa pšenicom", kazao je Mavrović.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić također je rekao da je ponuda od 95 lipa po kilogramu najbolja ponuda za otkupnu cijenu.

Istaknuo je i druge mjere kojima bi se mogao olakšati težak položaj poljoprivrednika. "Bilo bi dobro, i mi predlažemo i pozivamo sve gradove, općine i županije da svojim seljacima pomognu tako da se odreknu zakupa koji seljaci plaćaju za državno poljoprivredno zemljište", rekao je Mlinarić, koji vjeruje da bi se, nakon toga, zakupa odrekla i država.

Kako bi se seljacima olakšao rad, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka smatra i da bi kutinska Petrokemija cijene mineralnih gnojiva trebala sniziti za 40 posto.

Izvor: Hina

21.08.2009. 14:15:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh