« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PLESALI QUADRILLU

Maturanti Osječko-baranjske županije pokušali oboriti rekord

Zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja 3500 maturanata iz Osječko-baranjske županije u podne su otplesali francuski dvorski ples quadrillu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/Cropix)
Ples se u isto vrijeme pleše u 52 grada u osam europskih zemalja - te pokušali brojnošću ući u Guinnessovu knjigu rekorda.Srednjoškolci su quadrillu plesali u Osijeku, Belom Manastiru, Valpovu, Đakovu, Našicama i Donjem Miholjcu, a najveći broj maturanata, 1920, plesalo je u Osijeku u Županijskoj ulici ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo poželio im je "bez obzira što su ples otplesali po kiši, sunčane životne dane". "Budućnost je pred vama, a na svima nama je da vam osiguramo što bolje uvjete daljnjeg obrazovanja i otvaranje novih radnih mjesta. Vi ste generacija rođena 1991. godine i zasigurno ćete kroz život znati nositi sve vrijednosti koje su snaga jedne zemlje, posebno jer ste zajedno s vašim roditeljima prošli kroz vihor teških vremena", istaknuo je gradonačelnik Bubalo.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić poželio im je uspjeh prilikom upisivanja na fakultete ili pronalazak posla dodavši kako se u Hrvatskoj mora pokrenuti gospodarski i socijalni oporavak.

Županijska pročelnica za školstvo i obrazovanje Ksenija Zbožil podsjetila je da se quadrilla u Osječko-baranjskoj županiji pleše šestu godinu zaredom, te kako je osnovna nakana okupiti maturante i pružiti im lijepe trenutke završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Oko 550 đakovačkih maturanata, u znak potpore inicijativi da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ponovno otvori đakovačko rodilište, plesalo je pak quadrillu pred katedralom s dudicama varalicama u ustima, a koje im je osigurao Grad Đakovo.

Na završenom srednjoškolskom obrazovanju čestitao im je te poželio uspjeh u daljnjem školovanju, odnosno zapošljavanju đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, zahvalivši im što su na simboličan način stali uz inicijativu za ponovno otvorenje rodilišta. "Njegovim ponovnim radom želimo da se naša djeca rađaju u našem gradu, da ponovno budu i Đakovčani po rođenju", rekao je Vinković.

Rodilište je zatvoreno u studenom 2009. zbog nedostatka uvjeta za složenije porode - operacijske dvorane s pripadajućim stručnim kadrom. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 15:41:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh