« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
DA SE NE PONOVI

Mateja Vidulić i Leonardo Šajin dobitnici nagrade "Luka Ritz"

Nagrada se sastoji od godišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna, skulpture i posebnog priznanja

Luka Ritz
Luka Ritz (Wikipedia)
Više o

nasilje

,

Luka Ritz

,

nagrada

,

srednja škola

Dobitnici Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku 2010./2011. su Mateja Vidulić iz Srednje škole "Ambroza Haračića" iz Malog Lošinja i Leonardo Šajin iz vinkovačke Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, a nagrade im je danas na prigodnoj svečanosti uručila premijerka Jadranka Kosor koja je tom prigodom poručila kako samo život uz poštovanje, toleranciju i razumijevanje ima budućnosti.

Mržnja i netolerancija prema drugome nažalost dovode do tako tragičnog ishoda, kazala je premijerka prisjećajući se Luke Ritza, "neobičnog i dobrog dečka", koji je prije tri godine brutalno pretučen, a nekoliko dana kasnije od zadobivenih ozljeda i preminuo.

Osvrnula se i na nerede na subotnjem gay prideu rekavši kako su događaji u Splitu jedan od alarma da trebamo još više i predanije raditi jer mržnja često dovodi do tragičnog ishoda.

Također je izrazila uvjerenje da ćemo u EU ući kao ponosna 28. članica i da ćemo EU pokazati kako znamo cijeniti ljudske vrijednosti.

Mateja Vidulić koja je nagradu dobila za niz humanitarnih aktivnosti u školi kao i za projekte prevencije i suzbijanja nasilja među djecom i mladima, poručila je kako osjeća veliku obvezu prema onima kojih danas, zbog nečije objesti, više nema. Svojim radom će se, kako je kazala, i dalje zalagati da se njihove tragične životne priče nikome više ne ponove.

Leonardo Šajin, koji je nagradu dobio za humanitarni rad u svojoj sredini kao i za aktivnosti u Crvenom Križu, rekao je kako nagradu posvećuje "svima koji se osjećaju poniženo i svima koji imaju pravo disati".

Majka pokojnog Luke Ritza, Suzana Ritz je nagrađenima poručila kako vjeruje da će i dalje promicati one životne vrijednosti za koje žive. Nagrada se sastoji od godišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna, skulpture i posebnog priznanja.

13.06.2011. 15:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh