« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 16 dana
ZNATE LI?

Maslac je odličan za zdravlje

Prema najnovijim saznanjima, maslac ne samo da nije loš, već je esencijalan za funkcioniranje organizma

Odličan doručak
Odličan doručak (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

maslac

,

putar

Maslac je odavna dio ljudske prehrane, ali zbog zasićenih masnih kiselina kojima obiluje, nerijetko se nalazio na crnoj listi nutricionista, kao krivac za debljanje i visoki kolesterol.

No, prema najnovijim saznanjima, maslac ne samo da nije loš, već je esencijalan za funkcioniranje organizma, piše portal Daily Health Post. Kolesterol nije glavni negativac u ljudskom tijelu. Štoviše, pomaže u sanaciji oštećenog tkiva. 

Maslac spada u mliječne prerađevine i trebalo bi ga jesti svakodnevno u umjerenim količinama. Idealan je za doručak, kao izvor energije za početak dana.

Prepun je vitamina

Vitamin A - žličica maslaca sadrži sedam posto preporučene dnevne doze spomenutog vitamina koji čuva vid i pomaže u borbi protiv infekcija, jačajući imunitet.

Vitamin B12 - pomaže u usporavanju demencije i prevenira pojavu osteoporoze te jača kosti i čuva nas od bolesti srca i krvnih žila.

Vitamin D - ovaj nutrijent važan je za očuvanje zdravlja kostiju, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže u mršavljenju. osim toga, čuva psihičko zdravlje i ublažava simptome depresije.

Vitamin K - također ga nalazimo u maslacu. Ima antikancerogeno djelovanje, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila te ubrzava zacjeljivanje kostiju.

Uz to, maslac je pun zdravih masnoća. Za razliku od procesuiranih masnoća, mliječne masnoće su dobre za zdravlje. Maslac obiluje linolenskom kiselinom (CLA) koja štiti stanice od brojnih vrsta tumora poput melanoma, raka dojke, raka debelog crijeva i raka pluća. 

"Mliječne masnoće sadrže oko 400 različitih masnih kiselina, što ih čini najkompleksnijim prirodnim masnoćama", kaže za Daily Health Post nutricionistkinja Helena Lindmark. U maslacu postoje i zasićene masne kiseline kratkog lanca koje pomažu smanjiti upale u probavnom sustavu i time pomažu imunitetu.

 

15.02.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Cranberry
  15.02.2020. 10:04
  Volim maslac
 2. avatar
  armando
  15.02.2020. 10:14
  cranberyy pusa i ja isto s marmeladom ili medom mmmmmm haha
 3. avatar
  Cranberry
  15.02.2020. 10:16
  Pusaaa :**** skupa papamo :))
 4. avatar
  armando
  15.02.2020. 10:28
  :)da s tobom malo med imaslac hahaha obozavam ujutromed imaslac mmm
 5. avatar
  Cranberry
  15.02.2020. 10:29
  Mmmm fino super ide med na maslac :****
 6. avatar
  armando
  15.02.2020. 10:39
  mmmmmmm super slatko kao i ti haha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh