« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
MISTERIJE SVEMIRA

Masivni crni objekt s ruba Sunčevog sustava ipak postoji?

Većina kometa koji dolete u naš sustav dolaze iz vanjske regije Oortovog oblaka - regije koja sadrži ledenu prašinu i krhotine nastale nakon rođenja Sunčevog sustava

Na ovoj slici je ucrtan položaj Kuiperovog pojasa (plavo) i Oortovog oblaka (žuto)
Na ovoj slici je ucrtan položaj Kuiperovog pojasa (plavo) i Oortovog oblaka (žuto) (www.add.hr)
Više o

Zemlja

,

Sunčev sustav

,

nemesis

,

kometi

Oblak je udaljen oko 150 milijardi km od Sunca i proteže se oko 3 svjetlosne godine, te sadrži milijarde kometa, od kojih su većina mali i skriveni. A sada novi proračuni sugeriraju kako veliki objekt, koji je 4 puta veći od Jupitera, usmjerava komete u smjeru naše planete. Naime, znanstvenici su analizirali komete u Oortovom oblaku, te zaključili kako 25 posto njih treba zalet koje im može dati tijelo veličine najmanje Jupitera, prije nego što promijene orbitu.

Astrofizičari John Matese i Daniel Whitmire sa Sveučilišta Louisiana postavili su teoriju koja tvrdi da "nešto što ima manju masu od Jupitera, nije dovoljno snažno da prouzrokuje promjenu putanje kometa." Vjeruju kako naš sustav posjeduje objekt koji je do sada ostao neotkriven. Znanstvenici su proučavali oblak pomoću infracrvenog telekopa WISE koji je sposoban otkriti tamne objekte.

"Mislim da će se ova problematika riješiti za idućih 5 do 10 godina, jer sve je više istraživanja koja se njome bave. Većina znanstvenika ne bi bila impresionirana činjenicom da tamo postoji tijelo veličine Neptuna ili manje, no objekt veličine Jupitera bio bi pravo iznenađenje. Ako se naša teorija potvrdi točnom, bit će zanimljivo otkriti kako se taj objekt tamo našao.", objašnjava Matese.

Za sada je poznato oko 3200 kometa dugog perioda, od kojih je najslavniji Hale-Bopp koji je bio vidljiv golim okom tijekom 1996. i 1997. Halleyev komet, koji se pojavljuje svakih 75 godina, svemirsko tijelo je kratkog perioda koje dolazi iz drugog dijela Sunčevog sustava poznatog kao Kuiperov pojas.

Ako postoji, novi planet je poprilično hladan, pa ga je teško uočiti. Znanstvenici su već prije predlagali da skriveni objekt, koji su nazivali "Nemesis", postoji na udaljenosti od jedne svjetlosne godine od Sunca. Sugerirali su da tijekom svoje orbite regularno ulazi u Oortov oblak, remeteći orbite mnogih kometa zbog čega neki padaju na Zemlju. Ovi povremeni naleti kiše kometa mogli bi biti uzrok masovnih izumiranja na Zemlji.

08.12.2010. 15:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh