« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
prolijevanje krvi

Masakr u Gvineji: 157 mrtvih

Afrička unija osuđuje incident i prijeti ozbiljnim sankcijama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

masakr Gvineja

,

vojna hunta Gvineja

,

Mousse Dadis Camare

,

afrička unija

,

boksit

Broj žrtava među oporbenim prosvjednicima s kojima se krvavo obračunala vojna hunta u Gvineji porastao je na 157, objavile su u utorak domaće udruge za ljudska prava, pozivajući se na bolničke izvore.

Sigurnosne snage u ponedjeljak su otvorile vatru na desetke tisuća prosvjednika koji su tražili ostavku bojnika Mousse Dadisa Camare, koji je na čelu vojne hunte od kraja 2008.

"Prema bolničkim izvorima ubijeno je 175 osoba, a ranjeno 1253", rekao je Thierno Maadjou Sow, predsjednik Gvinejske organizacije za ljudska prava.

Međunarodna zajednica osudila je otvaranje vatre na prosvjednike, a Afrička unija zaprijetila je Gvineji sankcijama.

Sukobi u ponedjeljak bili su najteži između vojne hunte i oporbe otkako je poslije smrti gvinejskog predsjednika Dadis Camara preuzeo vlast i to, kako se voli pohvaliti, bez prolijevanja krvi.

Oporba Camari osporava pravo natjecanja na predsjedničkim izborima u siječnju.

I Afrička unija zatražila je od Camare potvrdu da se neće kandidirati već će omogućiti miran prijelaz na civilnu vladu.

Afrička unija "razmatra moguće mjere, uključujući sankcije", priopćila je organizacija.

Međunarodna zajednica kritizirala je nasilje, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te Francuska, bivša kolonijalna sila koja je vladala Gvinejom, osudili su nasilje.

Camara, koji se sada treba izjasniti što kani u svezi s izborima, isprva je uživao potporu naroda željnog promjena nakon desetljeća autokratske vladavine pokojnoga predsjednika Lansane Contea koji je zemlju ostavio u rasulu.

Međutim, svoj početni ulog Camara je brzo prokockao pogrešnim postupcima kao što su obračuni s dojučerašnjim suradnicima u vojsci i napadi na rudarske tvrtke, o kojima uglavnom ovisi gospodarstvo Gvineje, u svijetu najveće izvoznice boksita. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 15:44:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh