« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
25 TISUĆA FUNTI

Martin Boyce dobitnik prestižne nagrade Turner

Utemeljena 1984., nagrada Turner dodjeljuje se svake godine britanskom vizualnom umjetniku mlađem od 50 godina starosti za najbolju izložbu ili drugi oblik izvedbe svojeg djela

Fotografija vijesti
Više o

Turnerova nagrada

,

suvremena umjetnost

44-godišnji škotski umjetnik Martin Boyce dobitnik je ovogodišnjeg Turnera, najstarije i najprestižnije nagrade za suvremene umjetnike u Velikoj Britaniji, prenosi Hina.

Nagradu u visini 25 tisuća funta dobitniku je u međunarodnom Centru za suvremenu vizualnu umjetnost Baltic u gradu Gatesheadu u Velikoj Britaniji uručio fotograf Mario Testino.

Martin Boyce bio je nominiran za samostalnu izložbu u galeriji Eva Presenhuber u Zurichu, a nagradu mu je donijela "snaga njegovih skulpturalnih instalacija koje grabe pozornost posjetitelja posebnom atmosferom i pažljivo odabranim detaljima". Njegova skulpturalna instalacija u Balticu objedinjuje "vanjsku" atmosferu parka s unutarnjim uređenjem i visokim modernizmom.

Osim njega, u samom finalu nagrade, koja pobjedniku osim novca donosi i status zvijezde suvremene umjetničke scene u Britaniji i drugdje, bili su Karla Black, koja se bavi skulpturom, vizualna umjetnica Hilary Lloyd, te slikar George Shaw.

Utemeljena 1984., nagrada Turner dodjeljuje se svake godine britanskom vizualnom umjetniku mlađem od 50 godina starosti za najbolju izložbu ili drugi oblik izvedbe svojeg djela u godini dana do travnja tekuće godine. Ime je dobila po engleskom romantičnom slikaru J.M.W. Turneru. O dobitniku nagrade odlučuje nezavisni peteročlani žiri, čiji se članovi svake godine mijenjaju, a predsjeda mu trenutni direktor muzeja Tate Britain.

Tijekom proteklih desetljeća, nagrada Turner odigrala je značajnu ulogu u poticanju rasprave o vizualnoj umjetnosti kao umjetničkoj kategoriji, te rastu interesa javnosti za suvremenu britansku umjetnost. Iako često kritizirana kao "carevo novo ruho", nagrada je poslužila kao odskočna daska u karijerama mnogih vodećih britanskih suvremenih umjetnika, među kojima Damiena Hirsta, kojemu je dodijeljena 1995., Stevea McQueena (1999.) i Antonyja Gormleyja (1994.).

06.12.2011. 08:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh