« Knjiga
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
NAGRADE

Marlon James dobio Man Booker

Jamajčanin Marlon James (45) dobitnik je prestižne književne nagrade Man Booker za roman 'A Brief History of Seven Killings'

Marlon James dobitnik je Man Booker Prize za 2015.
Marlon James dobitnik je Man Booker Prize za 2015. (Twitter)
Više o

Man Booker

,

Marlon James

,

A Brief History of Seven Killings

Marlon James dobitnik je The Man Booker Prize za 2015. godinu za svoj roman A Brief History of Seven Killings.

James u romanu na 686 stranica donosi priču o nasilju između jamajčanskih bandi i pokušaju ubojstva zvijezde reggae muzike Boba Marleyja.

'Jamesov roman je najuzbudljiviji među knjigama koje su ušle u uži izbor. Roman je prepun iznenađenja, nasilja i psovki, a opisuje turbulentni svijet bandi i politike na tom karipskom otoku', kazao je predsjednik žirija Michael Wood dodavši kako je odluka o pobjedniku bila jednoglasna.

James je postao prvi Jamajčanin dobitnik ove ugledne nagrade koja se dodjeljuje od 1969. godine. Od prošle godine u konkurenciju mogu ući pisci bilo koje nacionalnosti čije je djelo napisano na engleskom jeziku i objavljeno u Velikoj Britaniji. Prije toga nagrada se mogla dodijeliti samo autorima s područja Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha, Irske i Zimbabvea.

'Jamajka ima bogatu književnu tradiciju i pomalo je nestvarno da sam ja prvi Jamajčanin koji je dobio nagradu. Nadam se da neću biti i posljednji', kazao je James koji je osim priznanja dobio i ček na 50 tisuća funti, a može očekivati i međunarodnu popularnost. Primjerice, prošlogodišnji pobjednik Australac Richard Flanagan je prodao 800 tisuća primjeraka svoje pobjedničke knjige 'The Narrow Road to the Deep North'.

James je otkrio kako je godinama radio u marketinškoj agenciji i pisao. Njegova prva knjiga 'John Crow's Devil' 70 puta je odbijena zbog čega je odustao od pisanja. Kada je napokon 2005. objavljena ubrzo je postao popularan i ponovo uzeo 'olovku u ruke'. Danas živi u Minneapolisu i predaje pisanje na Macalester Collegeu.

14.10.2015. 13:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh