« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ni mrdnuo

"Marko Polo" se ne miče

Tri tegljača angažirana za povlačenje nasukanog trajekta nisu ga uspjela ni pomaknuti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX )
Više o

trajekt Marko Polo

,

pomorska nesreća

,

nasukani trajekt

Jadrolinijin trajekt Marko Polo koji se, prevozeći 105 putnika, još iz neutvrđenih razloga nasukao na otok Sit u subotu još uvijek nije odsukan.

Tri tegljača imala su zadatak maknuti ga s otoka, no sve je završilo bezuspješno. Lukas, Gea i Mak, tri tegljača Jadranskog pomorskog servisa koje je angažirala Jadrolinija, nisu dorasla zadatku odsukavanja skoro 5 tisuća tona teškog plovila.

Prije pokušaja izvlačenja sanirana su znatna oštećenja na brodu i zatvorene sve pukotine. Akcija je počela u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima i trajala je čitav dan, bez rezultata.

Trajekt se nije ni pomaknuo, iako su vremenski uvjeti bili idealni. Tegljači su pokušavali brod pomaknuti bočnim boksanjem na krmenom dijelu, potom izvlačenjem po krmi. Pokušajima pomicanja broda lijevo i desno nastojali su napraviti tzv. posteljicu preko koje bi se trajekt vratio u dublje more. Naravno, bez pomaka.

Odsukavanje bi tako moglo potrajati nekoliko dana.

Ono što se još ostaje za vidjeti jesu razlozi nesreće. Istragu provode inspektori sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Podsjetimo, već je ispitan zapovjednik broda Zdravko Reić, dežurni časnik, kormilar i upravitelj stroja, a uzeti su im i uzroci krvi za testiranje na alkohol i droge.

Slučaj bi trebalo rasvijetliti otvaranje crne kutije broda, ali još nije poznato kad bi se to trebalo dogoditi.
26.10.2009. 18:10:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh