« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ODSUKAVANJE

'Marko Polo' čeka hidrauličnu opremu

Oprema koja stiže za dva dana trebala bi omogućiti postavljanje zračnih jastuka uz pomoć kojih bi se brod napokon trebao vratiti u more

(Marija Mihić/Cropix)
Više o

trajekt Marko Polo

,

odsukavanje trajekt

Akcija odsukavanja trajekta 'Marko Polo', koji se prije devet dana nasukao na otočić Sit u šibenskom arhipelagu, mogla bi početi za dva dana do kada bi trebale biti završene sve pripremne radnje, izvijestio je danas u kratkom priopćenju predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar.

Trenutačno stručnjaci Jadranskog pomorskog servisa u suradnji s kolegama iz Nizozemske obavljaju određene proračune, a u tijeku je i nabava opreme potrebne za odsukavanje broda, ističe Lončar.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o nabavi hidraulične opreme za podizanje broda kako bi se podmetnuli zračni jastuci koji bi trebali pomoći da se brod povuče u more. Također neslužbeno, hidraulična oprema nabavit će se u hrvatskim brodogradilištima te u inozemstvu.

U četvrtak je iz tankova trajekta ispumpano oko 330 tona, ali je, unatoč očekivanjima, 18 automobila i dalje ostalo na nasukanom trajektu. Od prekrcaja se odustalo zbog sigurnosnih razloga, tj., bojazni da se rampa nakon spuštanja neće moći ponovo čvrsto zatvoriti kako bi spriječila prodor vode u brod.

Jadrolinijin trajekt 'Marko Polo', dužine 128,13 metara, nasukao se u subotu, 27. listopada, oko 2 sata pramčanim dijelom u dužini od oko 15-ak metara na obalu otoka Sita, između Žuta i Pašmana.

U trenutku nesreće na trajektu je bio 41 putnik te 64 članova posade, no nitko nije ozlijeđen. Brod je plovio na redovitoj dužobalnoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 15:47:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh