« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SUD PRESUDIO

Mamić nije diskriminirao gay populaciju

Izvršni dopredsjednik Dinama nije nikoga diskriminirao kad je izjavio da "gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju", presudila je sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda

Fotografija vijesti
Više o

Zdravko Mamić

,

diskriminacija

,

gay sportaši

,

tužba

,

Županijski sud

Sutkinja Jadranka Travaš je obrazložila da je Mamić izrazio mišljenje i dao vrijednosni sud, koristeći se pravom na slobodu izražavanja i mišljenja te ustvrdila da njegova izjava sama po sebi nije diskriminacija, prenosi Hina. Rekla je i da Mamić ne odlučuje tko će igrati u reprezentaciji te da i ne može nekoga staviti u nepovoljan i diskriminatoran položaj pa je odbacila tužbu Centra za mirovne studije i triju udruga članica Centra za LGBT ravnopravnost - LORI iz Rijeke, Zagreb Pride i Queer Zagreb.

Prije te odluke Mamić je u svojoj obrani kazao da je odmah, čim je dao prijepornu izjavu lani u studenome, shvatio da bi mogao imati problema. Stoga je, kaže, želio objasniti da je nogomet grub šport te da ne može zamisliti da homoseksualac ide glavom na kopačku, ali da takve osobe vidi kao baletane, tekstopisce ili novinare. "To je isto kao da sam kazao da više volim plave nego crne žene", kazao je Mamić, tvrdeći da mu nije bilo ni na kraj pameti nekoga diskriminirati niti da za to ima razloga. Dodao je kako on to i ne može jer niti je reprezentacija njegova, niti je izbornik.

Objasnio je kako je iznio vrijednosni sud te da nema nikakve predrasude prema gay populaciji, a na upit smatra li da su osobe iz te populacije sposobne za sve poslove, odgovorio je: "Zašto ne. Jedan od njih me 30 godina frizira." Na upit zašto je u odgovoru na tužbu napisano da je prijepornu izjavu iznio u šaljivu tonu, rekao je, pak, da su njegova druženja s novinarima uvijek vesela i šaljiva.

U sudnici je postavljeno i pitanje igra li u Dinamu osoba gay orijentacije. "To ne znam", kratko je kazao Mamić kojemu nije poznato da je disciplinska komisija UEFA-e s 3000 švicarskih franaka kaznila bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije Otta Barića jer je izjavio da ne bi volio u svojoj reprezentaciji imati homoseksualce.

Udruge imaju pravo žalbe na nepravomoćnu oslobađajuću presudu sutkinje Travaš, čije su izuzeće zbog navodne pristranosti tražile na prijašnjem ročištu. Među ostalim su joj zamjerili da im četiri dana prije rasprave nije omogućila uvid u spis. Udruge su tužbom tražile da se Mamiću zabrani daljnje diskriminiranje na osnovi spolne orijentacije te da u dnevnim novinama o svom trošku objavi javnu ispriku.

Osim Mamića, udruge su tužile i predsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza Vlatka Markovića zbog izjave u kojoj je poručio da homoseksualcima nema mjesta u reprezentaciji jer "na sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi".

24.03.2011. 14:31:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh